Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nova exposició al Centre d’Interpretació de la família Desvalls a Viladellops

Elaborada amb fons dels llinatges penedesencs dels Masdovelles i dels Icard, serà presentada aquest dissabte a les 12:00h
Marcelo Desvalls, director i propietari de Finca Viladellops
Marcelo Desvalls, director i propietari de Finca Viladellops

dilluns 25 abril 2022

L’immens fons documental de la família Desvalls permet conèixer capítols de la història de Catalunya ben rellevants. Per difondre’ls, el Centre d’Interpretació de la família Desvalls a Viladellops prepara de manera periòdica exposicions que mostren documentació excepcional, propietat de la família i custodiada per l’Arxiu Nacional de Catalunya. Seguint aquesta voluntat de posar a l’abast de tothom aquests materials, aquest dissabte s’ha convocat l’acte de presentació d’una exposició dedicada a dos llinatges molt vinculats a l’Alt Penedès i al Garraf: els Masdovelles i els Icard. El director i propietari de Finca Viladellops, Marcelo Desvalls, explicava que aquestes dues famílies van jugar un paper molt destacat en aquestes comarques. Els Masdovelles van tenir el control de les muralles de Vilafranca al segle XVI. I els Icard permeten conèixer la separació de la Geltrú de Cubelles i la seva unió amb Vilanova.(àudio)

L’Arxiu familiar més important del país

L’acte de presentació d’aquesta exposició s’ha convocat aquest dissabte a les 12 del migdia i comptarà amb l’assistència del director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada. L’Arxiu de la Família Desvalls aplega els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges: el dels seus productors, els Desvalls, marquesos del Poal; els Masdovelles, castlans de Vilafranca del Penedès (arxiu incorporat l’any 1758) i que incloïa alhora els dels llinatges Pujades, Vilarnau, Vilafranca, Ferran i Rosanes; els Llupià, marquesos de Llupià (incorporat l’any 1774) i que incloïa també el dels Marquet, els Icard, els Carcassona, els Vallseca i els Roger; i finalment, els Ribes, marquesos d’Alfarràs (incorporat l’any 1796) amb tota la documentació dels Boixadors, dels Olzinelles i dels Maüll.

El fons documental abasta 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal. El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Inclou peces úniques i molt rellevants, com la carta de poblament d’Almenar (13 d’abril de 1147), les capitulacions de Cardona (18 de setembre de 1714) i els plànols dels jardins del Laberint d’Horta signats per l’arquitecte italià Domenico Bagutti (1790-1820).

A Viladellops hi ha també la museïtzació de l’espai de la carrossa de gran gala del SXVIII. La va adquirir Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià, a Bolònia l’any 1795 i està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat.

Història, cultura i paisatge

En posar en funcionament el Centre d’Interpretació, Marcelo Desvalls assenyala que es pretén reforçar els atractius per fer la visita enoturística a Viladellops basada en la història, la cultura i el paisatge. (àudio)

Marcelo Desvalls fa notar que els cellers del Penedès estan elaborant ofertes de qualitat en l’àmbit de l’enoturisme. A les institucions, reclama mesures perquè el Penedès sigui visitat per la població de l’Àrea Metropolitana.(àudio)

Viladellops també acollirà, el proper dissabte 4 de juny, la Festa de la Floració que organitza la Carretera del Vi.

Per inscripcions a les activitats que acull Viladellops i saber-ne més coses de la seva oferta enoturística, es pot consultar la web de finca Viladellops

Escolta l’entrevista a Marcelo Desvalls, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions