Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola acull 2 mil·liaris del Sender de la Via Augusta

A l’Alt Penedès s’han instal.lat 30 mil·liaris i els del municipi estan a Sant Pere Molanta i a Moja

dijous 12 juliol 2018

Olèrdola acull 2 dels 30 mil·liaris que senyalitzen el Sender de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès.Els mil·liaris al municipi estan instal·lats al camí de sortida de Moja en direcció a Vilafranca, en l’inici de l’itinerari per a vianants i carril-bici; i a la plaça de l’Església de Sant Pere Molanta

La presència d’Olèrdola en aquest projecte dona continuïtat a les iniciatives turístiques compartides amb altres municipis en els dos darrers anys, com la Carretera del Vi o la Ruta dels Castells de Marca. El regidor de patrimoni de l’Ajuntament d’Olèrdola, Pere Sadurní, explicava que “estem molt contents d' estar presents en aquest projecte turístico cultural ,que recorda  la presència de Roma al municipi,i amplia les Rutes a fer pel municipi pels nostres veïns i visitants”.

En la senyalització del Sender a Moja s’explica el Control de la Via i el domini visual des de la muntanya de Sant Miquel sobre la plana penedesenca ,tot recordant la petjada de Roma al Conjunt Monumental amb la muralla ,cisterna i Torre Romanes. A  Sant Pere Molanta es detalla que els mil.liaris Romans eren columnes de pedra situades a les calçades romanes que informaven de les distàncies entre les milles romanes,aproximadament cada 1.481 metres. Es dona el cas que al municipi hi ha dos dels 9 mil·liaris originals presents al Sender que es conserven després de ser reutilitzats : un és a Sant Pere Molanta, a la mateixa plaça de l’Església, i l’altre a l' església de Santa Maria del Pla dels Albats.

La recuperació del  traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca de l’Alt Penedès per convertir-lo en un producte turístic és una acció realitzada pel Consell Comarcal i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, va explicar en roda de premsa que la primera fase va consistir en definir el traçat del sender. Per elaborar la proposta, l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal va tenir en compte les evidències històriques i va rebre en tot moment l’assessorament de l’Institut d’Estudis Penedesencs i dels redactors del llibre “A peu per la Via Augusta” (Casimir Martí, Joan Anton Ventura i Miquel Vives). També es van tenir en compte els elements històrico-culturals que donen valor afegit al recorregut i el fet que fossin camins de titularitat pública, poc transitats i aptes per circular a peu, en bicicleta i a cavall.

Després, la proposta de traçat es va presentar al Consell d’Alcaldes perquè fos estudiada per cada ajuntament. El traçat definitiu transcorre per 13 municipis de la comarca (Gelida, Subirats, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Fe del Penedès, la Granada, les Cabanyes, Pacs, Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Avinyonet del Penedès, Sant Cugat Sesgarrigues i Olèrdola) i té una llargària de 50 Km; més uns 21 Km de variants.

Un cop consensuat el traçat del sender, va començar la fase de senyalització, amb el disseny dels mil·liaris, l’elaboració dels continguts informatius de cada mil·liari, el disseny de les plaques de continuïtat (que imiten la forma d’una moneda romana, de 8 cm de diàmetre, amb el logotip de la Via Augusta) i la instal·lació de tots els elements. Els mil·liaris romans eren columnes de pedra que es posaven a la vora de les calçades, a una distància d’una milla romana (1.481 m), per assenyalar les distàncies. Els actuals mil·liaris de la Via Augusta tenen una estructura de formigó, un embolcall d’acer Cor-ten i una làmina il·lustrada de melamina.

Xavier Lluch va explicar que el model de recuperació i de senyalització de la Via Augusta al seu pas per l’Alt Penedès es vol fer extensiu a tot el Penedès (des del Pont del Diable, a Martorell, fins a l’Arc de Berà, a Roda de Berà), i a altres comarques de Catalunya: “és un projecte de país”.

Actualment, l’empresa Nou Verd, per encàrrec del Consell Comarcal, està adequant alguns trams del sender per fer-lo transitable (desbrossant alguns trams de camí i netejant els guals de riera).

Sergi Vallès, president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, va explicar que s’han instal·lat 8 mil·liaris a les estacions de Renfe de Gelida, Sant Sadurní, Lavern, la Granada, Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos i l’Arboç), per poder iniciar o finalitzar el sender des de qualsevol d’aquestes parades, i també s’ha instal·lat 1 mil·liari a l’extrem sud del sender, a Bellvei del Penedès. Aquests mil·liaris contenen informació genèrica sobre la Via Augusta romana, sobre el seu pas pel Penedès i sobre les distàncies entre etapes del sender.

També s’han instal·lat 22 mil·liaris més en punts d’interès turístic, cadascun amb continguts específics de temàtica històrica (les “mansió”, les fortificacions, la centuriació, els mil·liaris, els cellers, etc.) i amb un esquema del recorregut. Per elaborar els continguts dels panells informatius dels mil·liaris, el Consell Comarcal i el Consorci de Promoció Turística han comptat amb el suport dels historiadors de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

A l’octubre entrarà en funcionament el webwww.viaaugustapenedes.cat amb informació històrica i turística més detallada i actualitzada sobre tot el recorregut del sender. També s’imprimiran tríptics informatius que es repartiran des de les oficines d’informació turística.

 

Document Actions