Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola amplia atractius amb l’Arxiu de la Família Desvalls i el seu centre d’interpretació

El director general de Patrimoni subratllava que es vinculava vins, territori i història

divendres 06 abril 2018

Aquest divendres al migdia Viladellops ha esdevingut  “el cor de la memòria del nostre país”. Així s’ha expressat el director general de patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya,  durant l’acte de presentació de l’Arxiu de la Família Desvalls i d’inauguració del seu  centre d’interpretació. I és que l’Arxiu Familiar, donat a l’Arxiu Nacional de Catalunya per a la seva conservació i catalogació, conté un “patrimoni immens”, com feia notar el mateix director general. Agrupa a  més de 4.500 pergamins, 550 imatges i 200 plànols i dibuixos. Recull documentació d’una vintena de llinatges nobiliaris de Catalunya des de l’any  981 fins al 1983. I entre els documents de valor històric que conté cal destacar la capitulació de Cardona, la darrera fortalesa en rendir-se a l’exèrcit de Felip V , el setembre de 1714; o bé la Carta de Poblament d’Olèrdola.InauguraciArxiu2b.jpg

El director i propietari de Finca Viladellops, Marcelo Desvalls, assenyalava que després d’assolir prestigi en l’elaboració de vins ara vol “que el protagonisme sigui pel lloc”. Desvalls  manifestava que amb l’estrena d’aquest divendres “també s’inaugurava” el concepte d’enoturisme que persegueixen, basat en la cultura ,el paisatge i la història. (àudio)

El director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, feia notar que estaven disponibles per  a la seva consulta a Internet els 4.500 pergamins després d’haver-los digitalitzat. El fons documental de l’arxiu és “essencial” per conèixer la història de més de 30 poblacions on els Desvalls han tingut patrimoni.(àudio)

El director General de Patrimoni va iniciar la seva intervenció manifestant que hagués volgut que la situació del país “estigués normalitzada” i que, com corresponia a la importància de l’acte, hagués pogut assistir el president de la Generalitat.(àudio)

Jusèp Boya subratllava la generositat i  “el compromís amb la història i la cultura del país dels Desvalls”, tot destacant que ara s’oferia qualitat dels vins i vincle amb el territori. (àudio)

Produïda per l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’exposició permanent inaugurada aquest divendres està concebuda com una mostra que interpreta la història de Catalunya a través de més de 300 documents de la família Desvalls. El centre d’interpretació s’afegeix als nombrosos atractius que ofereix Olèrdola per a ser visitada i s’integra en el recorregut de visita que es pot fer a Viladellops, juntament amb elements d’alt valor patrimonial com l’ermita del segle XII, la torre medieval, així com el celler de Finca Viladellops i el nou espai “La Cantina del Pueblo”.InauguraciArxiu3.JPG

La inauguració d’aquest divendres ha comptat amb l’assistència de nombrosos representants institucionals i ha inclòs una presentació teatralitzada amb actors que representaven els marquesos de Llupià i Alfarràs.

Escolta l’acte d’inauguració, amb les intervencions de Jusèp Boya, Francesc Balada i Marcelo Desvalls, clicant aquí.

Escolta entrevistes a Marcelo Desvalls i Arantxa Torres, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions