Olèrdola celebra que les dones del municipi són “diverses, fortes i imprescindibles” en el llibre “Dones d’Olèrdola”
dilluns 10 març 2025
Un centenar de persones es van acostar dijous al vespre al Local Nou de Moja per assistir a la presentació del llibre “Dones d’Olèrdola”, un projecte impulsat per la regidoria d’Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament d’Olèrdola.
El llibre ha comptat amb la participació d’una norantena de dones del municipi que han participat en 15 sessions fotogràfiques a diferents indrets d’Olèrdola com l’església de Sant Joan a Viladellops, el mirador de Sant Miquel d’Olèrdola, la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Olèrdola o els lledoners a Can Trabal.
La presentació va anar a càrrec de Núria Farràs, veïna de Sant Pere Molanta i escriptora, i Pilar Diago, fotògrafa del llibre, que van parlar sobre l’experiència artística que ha rodejat el projecte. A l’escenari van estar acompanyades de l’olerdolenca Isabel Ullate que va llegir alguns dels textos del llibre com “Mil passes per recórrer”, “Sororitat” o “Teixim la xarxa” que van fer de fil conductor de l’acte.
"Diverses, fortes i imprescindibles. I avui, més que mai, ens celebrem”
Fina Mascaró, alcaldessa i regidora d’igualtat de l’Ajuntament d’Olèrdola, va posar el punt final a l’acte amb un discurs emotiu i que posava en el centre a les dones del municipi. Mascaró apuntava que “vivim en un món que massa sovint ha intentat fer-nos petites, silenciar-nos o invisibilitzar-nos. Però avui, aquí, celebrem just el contrari: celebrem la presència, la llum i la determinació de les dones d'Olèrdola.” Unes dones, que en paraules de l’alcaldessa són “diverses, fortes i imprescindibles. I avui, més que mai, ens celebrem”.
En finalitzar l’acte, Fina Mascaró explicava que el llibre “Dones d’Olèrdola” és el resultat d’un projecte anhelat durant més de nou anys, ja que sempre havia cregut que les dones d’Olèrdola mereixen un reconeixement com aquest. Afegeix que els objectius eren la sororitat, teixir xarxa i que les dones d’Olèrdola es coneguessin.
Pilar Diago, fotògrafa de les 15 imatges que formen el llibre, recollia l’emoció que sentia quan les participants descobrien el resultat després de tants mesos de treball i afegia que l’acollida ha estat “espectacular”.
En acabar la presentació, al Local Nou es va crear un clima molt especial de retrobament i de posada en comú entre totes les participants. Diago destaca que la presentació ha donat peu a què les participants, uns mesos després es retrobin i revisquin l’experiència.
Núria Farràs, escriptora dels textos que acompanyen a les fotografies, posa en relleu el bon record que tenen les participants d’aquesta experiència i el resultat obtingut.
Experiència gratificant i teixir xarxa
Les dones, joves i nenes participants descriuen l’experiència com “una gran festa”, un projecte interessant per compartir, participar i fer xarxa amb Olèrdola. Moltes altres destaquen que és una manera de tenir un record pel poble i per a elles com olerdolenques. També hi ha molta emoció i sentiment per haver visibilitzat a les dones del municipi, per a trobar-se entre elles i reivindicar-se i, fins i tot, ho descriuen com una experiència que els ha omplert molt com a dones.
Experiència gratificant, amable, cordial, enriquidora, empoderament, espurna, divertida, única o interessant són algunes de les paraules amb què les protagonistes de les 15 sessions fotogràfiques descriuen el projecte. (àudio)
La presentació del llibre “Dones d’Olèrdola”, com comentava l’escriptora Núria Farràs, no és el final de l’experiència, sinó que és l’inici del projecte de "crear xarxa" entre dones d'Olèrdola, un dels objectius que es perseguien..
Escolta les entrevistes recollides per Canal 20-Ràdio Olèrdola durant la presentació del llibre clicant aquí
22:24 del 23 de març de 2025