Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dissabte 28 de maig es commemorarà el centenari de l’Aplec Excursionista de Catalunya a Olèrdola

Amb la participació de centres excursionistes del país i les actuacions de la Coral del CEP i de Laura Morillo

dimarts 17 maig 2022

Fa 101 anys el Conjunt monumental d’Olèrdola acollia l’Aplec Excursionista de Catalunya, una cita que implicava als grups excursionistes del país i que va reunir a 5.000 participants provinents d’arreu de Catalunya, sota l’organització de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Va ser el 12 de juny de 1921. I ara, per celebrar el centenari d’aquella històrica  fita de l’associacionisme català, l’Ajuntament d’Olèrdola organitza pel proper dissabte 28 de maig una jornada commemorativa amb el protagonisme destacat de centres excursionistes del país.

A partir de les 5 de la tarda es realitzaran visites guiades pel Conjunt monumental d’Olèrdola, adreçades a membres de Centres Excursionistes. A les 18.30h la Coral del Centre Excursionista Penedès oferirà un concert i a continuació, a les 20:00h, actuarà la cantant Laura Morillo.

El regidor de patrimoni de l’Ajuntament d’Olèrdola, Pere Sadurní, explica que la jornada té el propòsit de recordar l’Aplec Excursionista de Catalunya, que va comptar amb les intervencions del poeta Pere Corominas, el folklorista Aureli Capmany i de l’arquitecte Jeroni Martorell.(àudio)

L’Ajuntament d’Olèrdola ha convidat a Centres Excursionistes d’arreu de Catalunya perquè participin de la jornada. També es preveu comptar amb representants de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’entitat que va organitzar fa 101 anys l’Aplec.(àudio)

Per assistir-hi des de Barcelona a l’Aplec Excursionista, el 12 de juny de 1921  es van organitzar dos trens que van transportar a 1.500 persones. Des de Vilafranca es van iniciar curses fins a la muntanya d’Olèrdola. I durant la jornada, el Conjunt monumental va acollir jocs, actuació sardanista i dinar de germanor.

Repertori variat

La presidenta de la Coral del Centre Excursionista del Penedès, Montse Palau, es mostrava agraïda per haver rebut la invitació d’actuar en la commemoració i avançava que oferiran un repertori variat amb cançons “que formen part de la memòria col·lectiva” del país. (àudio)

L’actuació del proper dissabte 28 de maig a Olèrdola és especial per la coral del CEP pel lligam que té la coral amb la commemoració que es celebra.(àudio)

Els concerts del centenari de l'Aplec Excursionista tenen entrada gratuïta.

Escolta les entrevistes a Pere Sadurní i a Montse Palau, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions