Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola difondrà la figura històrica de Mir Geribert i el reivindicarà com “el gran mite del Penedès”

El primer dels actes serà una conferència amb el catedràtic José Enrique Ruiz-Domènech, dissabte 25 de setembre al Local Nou

dimecres 15 setembre 2021

Des de la setmana que ve i fins ben entrat l’any 2022 es realitzaran activitats per a difondre el personatge de Mir Geribert, senyor feudal que fa mil anys  es va autoproclamar príncep d’Olèrdola i va liderar la revolta nobiliària contra el comte de Barcelona,  Ramon Berenguer 1r. Una comissió organitzadora, l’Ajuntament d’Olèrdola, el Museu d’Arqueologia i la Diputació de Barcelona han sumat esforços i sota el projecte “Any Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola.Mil anys després” han programat fins a quatre jornades que volen aprofundir en el mite i en la realitat històrica d’aquesta figura. La primera activitat s’ha previst dissabte 25 de setembre a dos quarts de 7 de la tarda, al Local Nou de Moja, amb una conferència a càrrec del catedràtic d’Història Medieval José Enrique Ruiz-Domènech. En el marc de la jornada de la revista Sàpiens que acollirà Olèrdola  el 16 d’octubre es realitzarà l’activitat “Mir Geribert, mil anys després”, a càrrec d’Oriol Garcia-Quera, Bienve Moya i  Josep Tort, així com la presentació d’un quadern que permet consultar referències històriques sobre el personatge i situar-lo en el seu context. Pel 13 de  novembre es programa una jornada literària amb autors que han tractat el personatge en la seva obra, amb la participació d’Enric Calpena, Fermí Fernàndez, Oriol Garcia-Quera, Bienve Moya, Jordi Romeu, Mercè Sàrries i Coia Valls. I en data encara per concretar, per la primavera vinent, es realitzarà un congrés científic amb investigadors i acadèmics de primer nivell.

Figura històrica cabdal poc coneguda

Bienve Moya, un dels integrants de la comissió organitzadora, resumia que el propòsit és que es parli arreu del territori del Penedès històric, a través de la potència de dos elements importants com són la figura de Mir Geribert i la ciutat medieval d’Olèrdola. Moya contrastava el desconeixement que se’n té al Penedès de la figura de Mir Geribert amb la gran importància històrica que va tenir.(àudio)

La importància de la ciutat medieval d’Olèrdola

Mir Geribert es va autoproclamar Príncep d’Olèrdola l’any 1041. Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del MAC, recordava que Mir Geribert era “un senyor de la guerra” que va desafiar el poder del Comte de Barcelona, assumint el control de la ciutat d’Olèrdola, un terme municipal que llavors tenia 200 quilòmetres quadrats i que era la segona ciutat més important del comtat després de la pròpia Barcelona. Molist assenyala que Mir Geribert no ha deixat d’estar present en la historiografia i afegia que la commemoració també permetia posar de relleu la importància de la ciutat medieval d’Olèrdola.(àudio)

Mite del Penedès

Josep Tort, membre de la comissió organitzadora, indicava que la programació de les jornades combinava la vessat literària i mitològica del personatge amb la vessant més acadèmica. A l’hora d’interpretar l’oblit que hagi pogut tenir Mir Geribert, Tort apuntava que va actuar de contraproder del Comte i va acabar sent un perdedor de la història. Des de la comissió organitzadora s’entén que altres territoris catalans han sabut explotar els seus mites com a factor d’atracció, tot i comptar amb unes bases menys sòlides que les que podria  tenir el Penedès amb la figura històrica de Mir Geribert. (àudio)

Potenciar la difusió de la història del municipi

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, recordava que des del municipi s’havia fet un treball previ  en l’àmbit educatiu de difusió de Mir Geribert a través d’un còmic elaborat per Oriol Garcia Quera. La voluntat de l’Ajuntament és la de potenciar el coneixement de la història del municipi amb activitats continuades. (àudio)

L’alcalde apuntava a Canal 20-Ràdio Olèrdola que músics i els grups de teatre del municipi estaven preparant un muntatge sobre la figura de Mir Geribert per a l’any que ve. També durant el 2022 es preveuen programar visites al Penedès a diferents elements patrimonials vinculats amb Mir Geribert, com el castell de Sant Martí o el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs.

Escolta les entrevistes a Bienve Moya, Núria Molist, Josep Tort i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions