Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola inicia dilluns la campanya de prevenció del residu tèxtil “Està de moda”

Inclou fins a 8 activitats i culminarà amb un mercat d’intercanvi de roba, el dissabte 20 d’abril a Sant Miquel
Fina Mascaró i Josep Maria Hugué durant la presentació de la campanya, aquest dimecres a l'Ajuntament d'Olèrdola
Fina Mascaró i Josep Maria Hugué durant la presentació de la campanya, aquest dimecres a l'Ajuntament d'Olèrdola

dijous 04 abril 2024

A través de xerrades, tallers i un mercat de segona mà, des de dilluns de la setmana que ve  i fins el proper dissabte 20 d’abril es realitzarà a Olèrdola la campanya de prevenció del residu tèxtil “Està de moda”. Olèrdola estrenarà aquesta campanya promoguda per la Mancomunitat Penedès-Garraf  per aborda la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. El propòsit és el d’informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

El residu tèxtil és una fracció poc coneguda en el context de la recollida selectiva, per això, la Mancomunitat ha decidit emprendre aquesta acció per divulgar pràctiques que contribueixin a una gestió més responsable del tèxtil.

En la presentació de la campanya feta aquest dimecres a l’Ajuntament d’Olèrdola, Josep Maria Hugué, vicepresident de l’àrea d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf, va explicar que “es vol fomentar la reducció del residu tèxtil, sensibilitzar a la ciutadania i promoure la reutilització”. (àudio)

Un altre dels propòsits és el de donar visibilitat als establiments on es poden trobar productes tèxtils reutilitzats, tot elaborant un catàleg dels comerços locals que facin aquesta pràctica. (àudio) 

L’alcaldessa d’Olèrdola, Fina Mascaró, va agrair a la Mancomunitat la realització de la campanya i incidia en la voluntat de “fer pedagogia” per transmetre que la roba pot tenir una nova vida.(àudio)

Per incidir en els hàbits de consum entre els joves, s’han planificat xerrades. El mercat que tancarà la campanya a Olèrdola també es realitzarà amb la implicació de les escoles. Tot, amb l’ànim de sensibilitzar al màxim a la població, tal i com assenyalava Fina Mascaró.(àudio)

Sota l'eslògan "Està de Moda", la campanya promou l'allargament de la vida útil de les peces de roba mitjançant pràctiques com l'intercanvi, la compra de segona mà, les reparacions i la transformació de la roba existent en noves peces. Així mateix, es busca educar sobre la correcta gestió del residu tèxtil per evitar que acabi al contenidor de rebuig i a l’abocador. Es calcula que cada habitant a Catalunya consumeix més de 21 quilos de roba a l’any i només el 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. Aquesta situació provoca que es generin més de 165.000 tones de residus tèxtils al territori i que la producció de roba suposi el 8% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

 

Canviar el model consum

La campanya vol donar a conèixer la problemàtica ambiental que genera la gran quantitat de tèxtil que la ciutadania consumeix i entendre així la importància d’incorporar hàbits de compra més sostenibles i fomentar la seva reutilització per reduir la quantitat de roba i calçat que esdevé un residu.

La campanya contempla també donar pautes per gestionar selectivament el tèxtil utilitzant el contenidor taronja o verd que està ubicat al carrer o a la deixalleria. Conèixer què s’hi pot dipositar i de quina manera permetrà donar una nova vida al residu tèxtil. Gran part de la població coneix el projectes de reaprofitament de roba i de donació d’aquelles peces de vestir que ja no es posa, activant l’economia circular, però desconeix que quan la roba es desgasta és un residu més que cal gestionar selectivament a través dels canals específics que permeten el seu reaprofitament com a matèria productiva.

 

Activitats a Olèrdola

La campanya  «Està de moda» es posarà en marxa a Olèrdola a partir del 8 d’abril i fins al dia 20 del mateix mes, amb diverses propostes com xerrades sobre consum responsable, tallers de costura i un mercat d’intercanvi de roba el dissabte 20 d’abril a Sant Miquel adreçat als centres educatius. Mascaró subratllava que el mercat d’intercanvi de roba que tancarà a Olèrdola la campanya, “és una molt bona mostra d’aquest propòsit de conscienciar a la població i implicar-la en un ús responsable de la roba”.

  

  *   Dilluns 8 d’abril: Taller Upcycling al local Social de Can Trabal a les 17:00 hores.

  *   Dimarts 9 d’abril: Xerrada informativa adreçada a un públic juvenil per parlar del consum responsable de roba al local Social de Can Trabal a les 17:30 hores.

  *   Dijous 11 d’abril: Taller Upcycling al Centre Cívic Gatzara de Sant Pere Molanta a les 18:00 hores.

  *   Divendres 12 d’abril: Xerrada informativa al Centre Cívic Gatzara de Sant Pere Molanta a les 17:30 hores.

  *   Dissabte 13 d’abril: Xerrada informativa a la zona esportiva de Daltmar a les 10:00 hores.

  *   Dimecres 17 d’abril: Taller de costura bàsica (petits arranjaments, vores, botons...) al Centre Cívic la Xarxa de Moja a les 17:00 hores.

  *   Dijous 18 d’abril: Xerrada informativa al Centre Cívic la Xarxa de Moja a les 17:30 hores.

  *   Dissabte 20 d’abril: Mercat d’intercanvi de roba amb la col·laboració de les AFA’s de les dues escoles del municipi de 10:00 a 13:00 h al Local Rossend Montané de Sant Miquel d’Olèrdola. L'AFA de l'escola Rossend Montané de Sant Pere Molanta farà una recollida roba els dies previs al seu despatx els dilluns, de 8:00 a 10:00 h i els dijous, de 14:30 a 16:00 h.

 Durant aquest any 2024  «Està de moda» també es durà a terme als municipis de Cubelles, Olesa de Bonesvalls, Olivella i Vilafranca del Penedès i continuarà durant el primer semestre del 2025 a altres ajuntaments de la Mancomunitat.

Escolta les entrevistes a Josep Maria Hugué i Fina Mascaró, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions