Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola ja disposa d’un nou Pla d’acció cultural

S’ha elaborat amb el suport de la Diputació i inclou actuacions per potenciar l’activitat i la programació cultural

dilluns 07 desembre 2020

 

Olèrdola ja disposa d’un nou Pla d’acció cultural per a la millora de les seves polítiques culturals, a través del suport del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona.

Aquest recurs és una important eina per enfortir la planificació estratègica cultural i social al territori en els propers anys.

El Pla d’acció cultural és un document amb voluntat operativa, que pugui servir de guia i inspiració tant pels responsables polítics i tècnics dels respectius consistoris, com per tota la resta d’agents culturals de cada municipi, ajudant-los en la seva planificació a curt, mitjà i llarg termini. 

Pla d’acció cultural d’Olèrdola

En el cas d’Olèrdola la demanda del servei es sustentava en la necessitat d’endreçar la política cultural en un municipi que es distingeix principalment per tres elements: la dispersió territorial dels seus nuclis de població; l’existència de moltes entitats arrelades al seu nucli, però amb poca incidència en el conjunt del municipi; i la presència d’un gran nombre d’equipaments culturals municipals repartits pels tres nuclis principals, sense una programació estable, amb un ús gairebé exclusiu de les entitats, un model majoritari d’autogestió, i un baix índex d’ocupació.

L’elaboració del Pla d’acció cultural d’Olèrdola pivota al voltant de tres grans reptes: repensar el model d’equipaments públics, impulsar un model de governança i potenciar l’activitat i la programació cultural. L’estudi recomana que la política cultural per als propers anys hauria de desenvolupar-se a partir dels següents cinc eixos estratègics: 1) creació i implantació d’un sistema d’equipaments culturals; 2) enfortiment dels agents culturals; 3) dinamització de l’activitat cultural; 4) adequació i millora de la gestió; i 5) millores en la governança.

Assessoraments culturals

La Diputació de Barcelona es caracteritza per la seva naturalesa local, de suport i cooperació amb els municipis. Per acomplir aquests objectius ha desenvolupat un model estrictament municipalista, que té el seu referent en l’establiment de xarxes de gestió amb els ajuntaments, als quals aporta mitjans tècnics, coneixement i experiència; assessorament, recursos econòmics i suport a la gestió dels serveis municipals.

En el marc de l’assistència i la cooperació, la Diputació de Barcelona  té com a objectiu donar suport tècnic i aportar visions territorials als municipis a l’hora de definir i aplicar les polítiques culturals.

El CERC és l’oficina encarregada de donar suport als ajuntaments a través d’assessoraments que promouen la planificació estratègica cultural, la dinamització i la transformació cultural, social i econòmica al territori

Document Actions