Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola participa en la plena unanimitat institucional contra la MAT

Els 35 municipis, set consells comarcals i la Diputació de Tarragona presenten al·legacions conjuntes i sostenen que el projecte és il·legal. L’alcalde, Lucas Ramírez, confia que el Ministeri no aprovarà aquesta “barbaritat” d’avantprojecte

dimecres 08 setembre 2021

ACN/Redacció

Plena unanimitat institucional. Les administracions del territori directament afectades s'han unit en una sola veu per rebutjar la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que impulsa l'empresa Forestalia. El projecte preveu construir cinc parcs d'energies renovables a Aragó per, després, transportar l'electricitat fins a Begues (Baix Llobregat) mitjançant una línia que creuaria 35 municipis i afectaria una dotzena d’espais naturals. Per una banda, els municipis i set consells comarcals han presentat un paquet d'al·legacions conjunt. Per l'altra, la Diputació de Tarragona ha fet un informe jurídic que rebutja la construcció de la MAT. A més, alguns ajuntaments a títol individual, com és el cas d’Olèrdola, afegiran al·legacions respecte particularitats concretes. L’Ajuntament d’Olèrdola, a través del seu alcalde, Lucas Ramírez, també participava aquest dimarts a Reus en l’acte de presentació de les al·legacions conjuntes.

Ramírez considera molt important la unió per a fer front a un projecte que ha qualificat de “barbaritat” per les seves importants afectacions.(àudio)

En un acte al Palau Bofarull de Reus, representants públics s'han trobat per fer palesa la unió i el malestar contra la MAT. Després d'analitzar el projecte les administracions han trobat quinze consideracions que fan que hi estiguin en contra. Entre les més destacades hi ha que creuen que la iniciativa de Forestalia incompleix la llei del sector elèctric. Segons han explicat, la normativa preveu que les empreses que generen electricitat la portin mitjançant línies d'evacuació fins a les línies de transport, i el transport només el pot fer Red Eléctrica Española (REE).

En aquest aspecte, Alfred Ventosa, un dels tres tècnics que ha elaborat l'informe que la Diputació entregarà a la subdelegació del govern estatal, ha apuntat que la mateixa Forestalia, en l'estudi d'impacte ambiental que ha elaborat, reconeix que "el projecte preveu configurar per primera vegada línies d'evacuació com a línies de transport privat". En la seva opinió, diferents particularitats tècniques fan que la línia sigui efectivament de transport i no d'evacuació, com ara que tingui una llargada de més de 180 quilòmetres.

De fet, ha concretat que la MAT presentada tindria capacitat per moure l'energia equivalent a la que generen quatre centrals nuclears, un volum molt superior als cinc projectes de renovables que el clúster aragonès ha presentat vinculats a la línia. Aquesta qüestió per Ventosa posa de manifest que per la construcció dels cinc parcs no és necessari fer una MAT. "El projecte no justifica la necessitat de la línia". El tercer argument sostingut per la Diputació és que no es planteja l'evacuació de l'energia a altres línies de transport que REE ja té a Aragó, i que tenen capacitat suficient per assumir la que arribaria amb els nous parcs.

Afectació greu al territori

Un altre argument esgrimit pels municipis en les al·legacions que ja han començat a presentar és que Forestalia no ha tingut en compte "l'acumulació de línies similars que passen pel mateix territori", ha dit Llauradó. Tampoc no s'ha contemplat "l'afectació a la fauna, la importància dels connectors d'avifauna o el risc d'incendis forestals que es genera perquè inclouen elements perillosos", ha afegit. A nivell mediambiental, la línia creuaria més d'una desena d'espais naturals protegits i espais de màxima protecció lumínica. Llauradó ha manifestat que tampoc s'avaluen els planejaments urbanístics dels municipis ni s'han cartografiat ni referenciats els elements d'interès patrimonial.

La MAT preveu la construcció de 378 torres a Catalunya, que afectarien una superfície de 6,3 milions de metres quadrats de terreny. Les institucions afectades lamenten que "no pot ser que treballem per la gestió forestal, per promoure l'economia sostenible i el turisme, i vinguin de fora i ens trinxin el territori. Tampoc pot ser que els municipis petits suportin aquestes infraestructures i quan cauen quatre gotes es quedin sense electricitat", han exclamat. Per tot plegat, s’ha reclamat "un model de producció proper als centres de consum i que generi els mínims impactes".

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, es mostrava convençut que les al·legacions estan prou fonamentades com per a fer que el Ministeri no aprovi l’avantprojecte.(àudio)

A nivell administratiu, el projecte es troba en fase d'autorització prèvia. És aquí on els ajuntaments i consells comarcals presenten les al·legacions. Un cop recollides, el ministeri a través de la Direcció General d'Energia i Mines dirà si l'autoritza a continuar. En cas que sigui així, caldria que Forestalia presentés el projecte executiu i la Declaració d'Impacte Ambiental, que també serien recurribles per via administrativa.

L’alcalde també ha confirmat que el municipi està enllestint la presentació d’al·legacions específiques per informar desfavorablement del projecte.(àudio)

En cas que des de l'Estat es rebutgessin les al·legacions, les institucions que s’oposen al projecte han anunciat  que tirarien endavant "altres accions".

Escolta l’entrevista a Lucas Ramírez, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions