Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola s’implica en l’exposició que mostra al Vinseum la tècnica pedagògica Freinet durant la II República

L’exposició “Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)” es pot veure des d’aquest divendres i fins el 21 de març
Albert Taulé, comissari de l'exposició, entre Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, i Lucas Ramírez, alcalde d'Olèrdola(foto: Sergi Bernal)
Albert Taulé, comissari de l'exposició, entre Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, i Lucas Ramírez, alcalde d'Olèrdola(foto: Sergi Bernal)

divendres 11 desembre 2020

 

Des d’aquest divendres 11 de desembre i fins el 21 de març es pot veure al Vinseum de Vilafranca l’exposició “Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)”. Organitzada pel mateix Vinseum i pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, l’exposició ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Olèrdola i de Santa Margarida i els Monjos. Entre les entitats que han donat suport a la mostra hi figura el Grup de Recerca de l’Ateneu Mogenc.

Tal i com es resumeix des de Vinseum , aquesta exposició “reivindica la feina feta per una colla de mestres i alumnes que durant els anys 1934 i 1937 van fer viva la Tècnica Freinet al Penedès”.  L’exposició ha estat comissariada per Albert Taulé, arxiver municipal, i entre els materials que mostren aquesta feina pedagògica al Penedès durant la II República hi ha una presència destacada d’Olèrdola.

Olèrdola aporta revistes, quaderns escolars i imatges

Entre els documents que es poden veure hi ha aportacions particulars i de l'Ajuntament. Axí, hi trobem 2 volums de la revista Llum , feta pels escolars de Sant Pere Molanta entre 1934 i 1936, així com el volum de les revistes que van rebre a l’escola i quaderns escolars de dos dels alumnes d’aquella època, Rossend Bertran Tutusaus  i Joan Milà Carreras.  L’Ajuntament també hi ha aportat un volum de la revista Endavant, elaborada pels alumnes de l’escola de Plana Rodona(l’actual Sant Miquel), entre el 1934 i 1935.

A més d’aquests materials, moltes de les imatges que s'exposen s'han extret de la digitalització feta per l'Ajuntament d'Olèrdola de les revistes Llum i Endavant.

En el cas d’Olèrdola, l’exposició té el precedent immediat del llibre “Les escoles republicanes a Olèrdola”, editat per l’Atenenu Mogenc l’any passat, obra de Mercè Garcia i del mateix Albert Taulé. Abans de l’edició d’aquest treball, que testimonia el salt endavant que va donar al municipi l’educació durant la Segona República, el mateix grup de Recerca Històrica de l’Ateneu va publicar les reimpressions de tres exemplars de la revista “Llum” .

 Horaris i activitats

L’exposició està instal·lada a la Capella del Vinseum i l’accés és lliure. Es pot visitar els divendres, de 17 a 20h; els dissabtes, de 10 a 14h i de 17 a 20h i els diumenges , de 10 a 14h. La mostra estarà tancada els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

A l’entorn de l’exposició s’han organitzat activitats , incloent una visita guiada a càrrec de l’Albert Taulé, el diumenge 23 de gener; i la presentació del llibre “Les escoles republicanes a Olèrdola” a Can Torres, el proper diumenge 21 de març.

 

 

Document Actions