Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola s’incorpora a l’Associació del Camí Ramader de Marina

Integrada per 24 municipis de 8 comarques catalanes, té el propòsit de dinamitzar turísticament els municipis per on passa el mil·lenari camí ramader

divendres 07 agost 2020

 

Per unanimitat, el ple de dimarts acordava l’adhesió de l’Ajuntament d’Olèrdola a l’Associació del Camí Ramader de Marina. Amb aquesta incorporació, són ja 24 els municipis del país, de 8 comarques diferents, que integren aquesta entitat que té el propòsit de recuperar l’antiga ruta mil·lenària de transhumància del bestiar i el ramat, entre la Cerdanya i el Penedès. L’associació és un projecte que van impulsar els ajuntaments de Llívia, Lluçà i Santa Margarida i els Monjos. En el ple, el regidor de patrimoni de l’Ajuntament d’Olèrdola, Pere Sadurní, resumia que la voluntat de l’entitat és promoure i preservar la ruta, així com impulsar nous usos per dinamitzar turísticament els municipis per on passa el camí ramader.(àudio)

Sadurní subratlla que a Olèrdola hi destaquen dos camins ramaders. Un prové de Les Gunyoles, l’anomenada Carrerada Reial de la Cerdanya, que és la carrerada més antiga documentada de Catalunya, datada a l´any 1.055. Aquest camí passa per Can Segarra,  seguint pel Papiol fins arribar al Puig de l´ Àliga, passant per les carenes de les muntanyes.

L´altre dels camins ramaders que travessa Olèrdola passa per Moja, la Muntanyeta  i Daltmar fins arribar al Puig  de l´Àliga. I és que Olèrdola ha tingut un important passat ramader. Encara avui hi ha al municipi pastors en actiu i masies com la de Cal Maiol on s’hi continua guardant el ramat.

Sadurní inseria aquesta adhesió a l’Associació del Camí Ramader de Marina en altres iniciatives que es comparteixen per a recuperar i difondre el patrimoni, com són la Carretera del Vi ,els Senders de la Via Augusta o la Ruta dels Castells de Marca.(àudio)

En el marc de l' associació, durant la tardor es preveu organitzar una ruta ,que serà una prova pilot de la ruta del camí ramader. A petició de l´Ajuntament d´Olèrdola, passarà pel nucli històric de Moja i per Daltmar.

Document Actions