Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola té inventariats 346 Béns Culturals

Així ho recull la revisió del Mapa del Patrimoni Cultural d´Olèrdola que ha elaborat la Diputació

divendres 09 abril 2021

 

En el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimecres, el regidor de patrimoni, Pere Sadurní, va donar a conèixer que la Diputació de Barcelona havia finalitzat la revisió del Mapa del Patrimoni Cultural d’Olèrdola. El treball es realitzava després que la Regidoria de Patrimoni sol.licités l´octubre del 2019 a la  Diputació la revisió d´aquest Mapa per incorporar nous elements patrimonials.

Olèrdola va ser dels primers municipis de la demarcació que van disposar de Mapa del Patrimoni Cultural. Després de fer-se la revisió, la xifra de Béns Culturals  inventariats s’ha gairebé triplicat, passant de 123 a tenir-ne els 346 que es detallen en aquesta revisió.(àudio)

Des de l’Ajuntament s’ha acompanyat la tasca que ha realitzat l’encarregada de revisar el Mapa de Patrimoni, Marta Lloret, molt coneguda també per la seva actuació a les xarxes socials com a “caçadora de masies”. En aquesta tasca de revisió, també s’ha disposat del treball dels agents rurals.

El  Mapa del Patrimoni Cultural és una eina essencial per a la protecció i conservació dels Béns Culturals. Dins del Mapa s´inclouen el Patrimoni de l´Immoble, el Moble, el Documental,l´Immaterial,i el Patrimoni Natural.

Gràcies a aquesta revisió s’han pogut incorporar al Mapa del Patrimoni elements molt destacats que contribueixen a fer d’Olèrdola un municipi caracteritzat per la seva gran  riquesa i diversitat de patrimoni cultural. (àudio)

Pere Sadurní destacava durant el ple que és voluntat de l´Ajuntament fer una protecció d´aquest ric Patrimoni Cultural del municipi.(àudio)

 Tal i com detallava Sadurní, en aquesta revisió  s'hi poden destacar entre les incorporacions dels Béns Culturals al Mapa del Patrimoni Cultural elements molt diversos :

 -el Museu de la família Desvalls,a Viladellops,amb 4.000 documents històrics,com les Capitulacions de Cardona del 1714,i la Carta de Poblament del Castell d´Olèrdola del 1108.

-la carrossa italiana del Marqués de Llupià del segle XVIII ,també a Viladellops.

-Fotografies del municipi de Pere Català.

-Cellers i premses medievals de vi 

-Els mil.liaris Romans de StPere Molanta ,i del Pla dels Albats.

-L’església romànica del Pla dels Albats.

-L’estable, i la tintoreria adoberia del Conjunt Monumental d´Olèrdola.

-Les Balmes de la Vall

-Molí d´en Coll, un molí fariner medieval.

-Carrerada reial de la Cerdanya, camí ramader mil.lenari de la transhumància.

-Escull coral·lí.

-Torre medieval de la Font de l´Ametlló

-La Saulonera,el llac de la bóvila ,a St.Pere Molanta.

-Llegendes, oracions i cançons populars ,que formen part del folklore del municipi.

-Els Goigs de StJaume, i de St.Macari de Moja; els Goigs de Sant Roc de Sant Pere Molanta;i els Goigs de Viladellops.

- Barraques de pedra seca ,i Forns de calç

-Pedrera de Cal Bertranet.

-Romeria del Rocío ,de Daltmar.

 Des de l´Ajuntament es vol agrair la tasca de  Marta Lloret , “ qui ha elaborat aquest gran treball  ,també actualitzant fotografies i texts de molts elements patrimonials”, dels  Agents Rurals “que han acompanyat i assessorat a la Marta Lloret” i  a la Diputació.

L’Ajuntament anima a conèixer aquest Mapa del Patrimoni a l' adreça https://patrimonicultural.diba.cat

 

 

Document Actions