Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola té un paper destacat en un volum dedicat a l'arqueologia funerària al nord-est peninsular

El llibre es presenta aquest divendres, recollint 28 articles que corresponen a una cinquantena de cementiris

dijous 13 desembre 2012

 

Les excavacions fetes a Olèrdola tenen un paper destacat en el llibre “Arqueologia funerària al nord-est peninsular (segles VI-XII)”, que aquest divendres a la tarda es presenta a la facultat d’història de la Universitat de Barcelona. El volum recull les actes d’unes jornades dedicades a l’arqueologia funerària, fetes fa tres anys, i va sorgir a iniciativa de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia i de la Universitat de Barcelona.

L’origen van ser els treballs d’excavació que es van realitzar en l’entorn de l’església de Sant Miquel del Conjunt Monumental d’Olèrdola. Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, indicava que aquests treballs van donar peu a debatre en unes jornades el moment en què es trobava l’arqueologia funerària.  (àudio)

“L'Arqueologia funerària al nord-est peninsular (segles VI a XII)”és un estat de la qüestió de les dades disponibles actualment en relació al món de la mort al territori de Catalunya en el trànsit entre l’antiguitat tardana i l’edat mitja. El coneixement científic sobre la cronologia i la tipologia de sepultures d’aquest període s’ha vist enriquit en els darrers anys pel considerable augment de les intervencions arqueològiques que han afectat necròpolis i edificis religiosos, tombes aïllades i enterraments associats a l’hàbitat. Els avenços han estat possibles a partir de registres documentals més eficients, la incorporació del tractament informàtic en l’elaboració de resultats i la realització d’estudis específics ―en especial les anàlisis antropològiques i les datacions radiocarbòniques― que han possibilitat una reconstrucció històrica més acurada dins d’uns paràmetres de continuïtat i transformació.

Núria Molist indica que aquestes actes es convertiran en treball de referència per a tot aquell investigador que s’apropi a l’arqueologia funerària.(àudio)

Editats pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona, aquests volums consten de vint-i-vuit articles que recullen els treballs arqueològics en una cinquantena de cementiris. A més de donar a conèixer jaciments i intervencions inèdites, revisa antigues excavacions i obre una nova perspectiva sobre el concepte d’arqueologia funerària en el seu àmbit urbà i rural, prioritzant el context funerari cristià en tant que religió predominant, tot i que mostra igualment la convivència amb d’altres cultes que tenien els seus propis rituals. Estem davant d’un instrument de treball que apropa a una més concisa caracterització dels morts i de les seves sepultures, però, i sobretot, de la mort i el culte funerari. Per Núria Molist, el treball científic que es recull en aquestes actes contribueix a fonamentar les explicacions que després es transmeten en les visites al Conjunt d’Olèrdola. (àudio)

La publicació també inclou els textos amb els arguments debatuts al llarg de la sessió de treball de les jornades de fa tres anys, amb la voluntat d’actualitzar els coneixements i posar-los a l’abast de la comunitat científica.

A l'acte de presentació de la publicació, convocat aquest divendres a les 7 de la tarda a la Sala Gran de la Facultat d’Història de la UB, hi assistiran Francesc Xavier Roigé, degà de la Facultat; Xavier Llovera, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya; Josep M. Gurt, director del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB, i el Dr. Ignasi Baiges, director del Departament d'Història Medieval de la UB. També ha confirmat la seva assistència l’alcalde d’Olèrdola, Josep Tort.

Prèviament a l'acte de presentació, tindrà lloc la dissertació “La mort en la Història”, a càrrec de Salvador Claramunt.

Escolta l'entrevista a Núria Molist, clicant aquí

Document Actions