Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Alerta per calor molt intensa i generalitzada aquest dimarts

Protecció Civil demana a la ciutadania evitar estar a l’exterior les hores centrals del dia, fer menjars lleugers i hidratar-se molt sovint

dimarts 18 juliol 2023

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor molt intensa a partir del matí d’aquest dimarts i de forma generalitzada a tot el país i amb menys probabilitat al litoral i prelitoral central i sud.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que aquesta tarda la calor intensa afectarà sobretot les comarques de la Noguera, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues.

Serà de cara a demà dimarts, i ja a partir del matí, quan la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà molt alta gairebé a tot el país, sobretot ala meitat nord (comarques de Lleida i Pirineu, Catalunya Central i Girona), i amb menys probabilitat al prelitoral i litoral central i sud.

Les comarques de Girona seran les que viuran el pic de calor més intens, i es podran superar puntualment els 44ºC. A les comarques de Lleida i Catalunya Central es podrà arribar als 42 i 43ºC; al Pirineu als 40º; al prelitoral entre 36 i 40º; i al litoral entre 32 i 35º.

Dimecres es mantindrà la calor intensa a la tarda però amb menys afectació territorial. L’avís per calor intensa afectaria ja únicament les comarques de Ponent, Catalunya Central i Terres de l’Ebre.

Els principals consells davant la calor són:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  1. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  2. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  3. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  4. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  5. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  6. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  7. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

 

Document Actions