Recomanacions per establiments del sector alimentari amb servei directe al públic
A més de les normes generals de seguretat alimentària i les normes de prevenció, els establiments del sector alimentari han de seguir recomanacions específiques
dimarts 24 març 2020
En el marc de les mesures de contenció de la transmissió de COVID-19, el Departament de Salut de la Generalitat recorda als establiments del sectors alimentari oberts al públics que cal seguir les normes generals de seguretat alimentària i les normes de prevenció que vagin facilitant les autoritats competents per contenir la propagació del virus.
Així mateix, cal tenir en compte les següents recomanacions específiques per a establiments del sector alimentari amb servei directe al públic:
- Rentar-se les mans sovint, incrementant la freqüència tot el que sigui necessari. Cal disposar sempre de sabó i eixugamans d’un sol us.
- Com a sistema de desinfecció addicional al rentat de mans, es poden utilitzar desinfectants a base d’alcohol .
- Posar a disposició de la clientela desinfectants a base d’alcohol per facilitar-los la higiene de les mans.
- Posar a disposició de la clientela guants per agafar qualsevol aliment no envasat (fruita, verdura, pa,...) i verificar que es respecte aquesta recomanació.
- Evitar la contaminació creuada entre els aliments i qualsevol font de contaminació com, per exemple, diners, telèfons mòbils o altres estris. Cal fer un rentat de mans minuciós cada vegada que s’hagi tocat una superfície que pugui estar contaminada o bé utilitzar sistemàticament pinces o guants nets i desinfectats per manipular aliments.
- Si s’utilitzen guants o mascaretes cal tenir en compte que poden ser un focus de contaminació, ja que amb l’ús van concentrant secrecions respiratòries i brutícia. Cal tenir especial cura en la seva manipulació i eliminació així com canviar-los amb suficient freqüència.
- Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús en esternudar i rentar-se les mans de seguida.
- Les persones que presentin símptomes respiratoris o febre han de romandre a casa i no acudir al lloc de treball.
- Extremar i incrementar la freqüència de la neteja i desinfecció de tot l’establiment, incloses les superfícies de les zones de lliure accés per al públic com, per exemple, els taulells, els agafadors dels carros de la compra i altre mobiliari, i en especial els serveis higiènics.
- En els establiments amb règim d’autoservei és recomanable facilitar als clients, a l’entrada de l’establiment, en els llocs de recollida de carros i en altres punts de fàcil accés dins de la botiga , un sistema de desinfecció a base d’alcohol per possibilitar la higiene freqüent de les mans.
- Realitzar una ventilació adequada dels espais de treball i d’altres espais d’accés lliure per al públic.
- Mantenir una distància prudencial entre les persones, tant amb clients com amb la resta de treballadors, de entre 1 i 2 metres.
- Reduir l’aforament per poder mantenir distàncies d’entre 1 i 2 metres.
- És recomanable ordenar les cues a l’exterior de l’establiment per mantenir la distància de seguretat.
09:01 del 24 de maig de 2025