Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Reconeixement del ple a la dedicació d’Artur Santacana

El govern en destaca el seu paper clau per mantenir sanejades les finances municipals i CiU veu la renúncia “sobtada”

dimarts 01 octubre 2013

En sessió ordinària celebrada aquest dilluns al vespre, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha inclòs la presa de coneixement de la renúncia com a regidor d’Artur Santacana. Tant ApO-PM com CiU coincidien en reconèixer la dedicació que el fins ara regidor d’Hisenda havia tingut a l’Ajuntament en els 6 anys que ha estat al consistori. El govern posava de relleu la seva decisiva actuació en mantenir unes finances municipals sanejades, mentre que CiU valorava que “sobtava” com s’havia produït la renúncia.PleOlrdola2.JPG

A la sessió no hi va assistir el mateix Artur Santacana per motius laborals, segons explicava l’alcalde, Josep Tort. La falta d’un regidor del govern va provocar que fos necessari el vot de qualitat de l’alcalde per a desemptar i aprovar els punts del ple on hi havia desacord entre els dos grups.

Abans del tractament de la renúncia de Santacana, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, amb els vots a favor d’APO-PM i el posicionament contrari de CiU, va aprovar una modificació de pressupost per valor de 290.000 euros, dels quals 260.000 es destinen a amortització de crèdit. Josep Tort explicava que l’amortització de crèdit es feia perquè encara no s’havien concretat aportacions del PUOSC i Xarxa de Barcelona per a inversions al municipi durant aquest mandat. Tort defensava que la mesura ha de permetre que pel proper pressupost quedin recursos alliberats de despesa ordinària per així tenir més marge per decidir.(àudio)

CiU va votar en contra perquè entenia que aquests recursos s’haurien de destinar ara a inversions, segons explicava el portaveu d’aquest grup municipal, Josep Maria Sánchez.(àudio)

En l’àmbit econòmic també es va aprovar per unanimitat un reconeixement extrajudicial de crèdit, que suposa que l’Ajuntament afrontarà el pagament de 6.000 euros d’una factura de serveis de jardineria que l’empresa inicialment havia fixat per un import de 10.000. CiU entenia que el govern s’estava aprofitant de les circumstàncies per pressionar una empresa. El govern va manifestar que la factura no estava d’acord als preus del mercat i per això no s’ha reconegut el deute fins que la quantitat s’ha rebaixat, d’acord amb els informes tècnics.

Per unanimitat, el ple d’aquest dilluns també ha comportat l’aprovació inicial de manuals d’actuació per emergències en espais públics, amb materials específics per a actes festius, correfocs, rues de carnaval i la Trobada d’Olèrdola. Els manuals estableixen riscos, mesures de seguretat i mitjans, en compliment de la llei, tal i com subratllava la regidora de cultura, Arantxa Torres.

També es va aprovar el padró a 1 de gener de 2013, que recull que a Olèrdola hi ha 3.625 habitants. Igualment també es van acordar els dies festius locals pel 2014. Tenint en compte que els dies 30 i 31 d’agost cauen en cap de setmana l’any que ve, seran festius el 29 d’agost i l’1 de setembre, mentre que en el cas del Moja, els dos dies festius locals són el 25 de juliol i el 29 d’agost.

Durant la sessió es va donar compte del preceptiu informe trimestral de tresoreria, que certifica que el període mitjà de pagament de les factures és de 22’6 dies. Sense deixar l’àmbit econòmic, es va aprovar el compte general de 2012, amb el vot en contra de CiU. L’oposició exposava que havia demanat informació complementària i no se li havia facilitat.

Per unanimitat es va aprovar la nova ordenança reguladora de l’administració electrònica. El regidor delegat de tecnologies de la informació, Xavier Serramià, resumia que es tracta de posar les bases perquè aquesta nova relació del ciutadà amb l’administració, aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies, tingui un marc legal.

En l’apartat de mocions, des d’APO-PM es va rebutjar una presentada per CiU sobre la sobirania fiscal i es va aprovar l’adhesió al Pacte Nacional pel dret a decidir. Josep Tort es referia a que aquest dret és inqüestionable. (àudio)

Tot i manifestar que s’estava d’acord amb la voluntat expressada de sobirania fiscal, des d’APO-PM es va votar en contra davant els dubtes assenyalats pel secretari sobre la legalitat de la proposta. En concret, des del govern es demanava modificar el punt que demana “pagar l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i l’Impost sobre el Valor Afegit, tan aviat com sigui possible, a l’Agència Tributària de Catalunya en lloc d’efectuar-los a l’Agència Tributària espanyola”. El govern proposava deixar la moció sobre la taula per trobar un nou redactat, mentre que CiU va mantenir la proposta, considerant que no comportava cap actuació il·legal.(àudio)

També el ple va aprovar un mapa de capacitat acústica, elaborat per la Diputació, que assenyala que els nivells de sorolls al municipi estan dins de la normativa.

A l’hora de referir-se a la renúncia d’Artur Santacana, Josep Maria Sánchez va manifestar que sobtava molt que “un regidor amb les seves atribucions marxi d’aquesta manera”. Li va reconèixer una gran dedicació al municipi i haver volgut vetllar pels interessos d’Olèrdola, tot i que “no sempre ho hagi aconseguit”. En acabar el ple, en declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Josep Maria Sánchez interpretava que la marxa de Santacana expressa “que hi ha crisi al grup d’ApO –PM". (àudio)

Josep Tort va voler agrair la tasca feta per Artur Santacana en aquests anys al govern municipal i va explicar que l’Ajuntament no estaria sanejat econòmicament com ho estava si no fos per la seva impecable gestió.(àudio)

Josep Tort va desitjar a Santacana sort en la seva vida personal i professional i va subratllar la seva “dedicació extraordinària”. Juanma Samblás, veí de Can Trabal, passarà a incorprar-se com a nou regidor d’ApO-PM.JuanmaSamblas.JPG

En el torn de precs i preguntes, CiU es va interessar per la gestió de la zona d’equipaments de Daltmar, qüestionant que es reclamés a l’Associació Cultural el pagament d’un deute per a poder accedir a la gestió d’aquest indret. CiU recordava que el litigi sobre el pagament del consum d’electricitat del pou d’aigua encara es manté obert.

També es va interessar CiU per l’arranjament del carrer Ferran de Sant Pere, el carrer Major de Sant Miquel i la compra dels terrenys del Bisbat a Sant Pere Molanta. El govern va recordar que si es deuen diners a l’Ajuntament no es pot rebre una concessió. Josep Tort feia notar que, segons els informes tècnics, la Junta de Compensació i l’Associació Cultural de Daltmar eren les mateixes persones.

Sobre el carrer Ferran, es va informar que ja s’havien obtingut tres pressupostos per a procedir a l’execució dels treballs. Pel que fa a les obres d’urbanització del carrer Major de Sant Miquel, s’apuntava que es manté el propòsit de fer-les aquest mandat.

Josep Tort també va informar que s’estaven plantejant, davant la diferència de valoracions econòmiques, que enlloc de la compra de terrenys al bisbat s’estudiï la fórmula del lloguer. A pregunta de CiU, la regidora de Sanitat, Eva Ruiz, també va assenyalar que s’espera que durant aquest mes d’octubre es reprengui el servei presencial de visita mèdica al consultori de Sant Miquel.

Escolta l'entrevista a Josep Maria Sánchez, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Escolta l'entrevista a Josep Tort, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions