Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Resultats “sorprenents” en les excavacions arqueològiques a la torre 0 de la muralla d’Olèrdola

S’han definit unes dimensions poc habituals i excisions a la roca que podrien haver estat utilitzades per a sostenir una màquina elevadora

dilluns 25 setembre 2023

La responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, Núria Molist, ha destacat que les excavacions realitzades aquest mes d’agost a la torre 0 de la muralla d’Olèrdola han aportat “moltíssima informació” que ajuda a entendre “què va passar a Olèrdola en l’Alta Edat Mitjana”.

Aquest torre 0, la més orientada en direcció al Garraf, va ser localitzada fa un any i mig, quan les darreres excavacions havien posat al descobert el darrer tram de muralla i torre. L’objectiu d'aquesta campanya consistia a continuar documentant la torre i el seu entorn. Els resultats preliminars han estat sorprenents, segons resumeix el mateix Museu d’Arqueologia: s'han definit fases de la torre medieval, amb dimensions poc habituals (11 x 6,5 m).A prop de la torre, s'han identificat diverses excisions a la roca amb formes i dimensions diverses. Una de les hipòtesi és que aquestes “estructures negatives” hagin estat utilitzades com a infraestructura per a sostenir una màquina elevadora de blocs o una grua. (àudio)

Es preveu que d’aquí a un mes facin treballs de consolidació en aquesta torre, en una intervenció que permetrà apreciar amb major claredat la dimensió espectacular d’aquesta torre.(àudio)

La torre medieval està alterant significativament la torre romana republicana que tanca l’extrem est. Sigui per degradació, espoli o atac, la torre va quedar molt malmesa i, a principis del s. X, es va haver de refer totalment després de l’arribada del comte de Barcelona i el seu exèrcit.(àudio)

Núria Molist anunciava que el proper 9 d’octubre es preveuen reprendre les excavacions a la necròpoli del Pla dels Albats. A principis d’octubre també s’anuncia que s’iniciaran els treballs per a “naturalitzar” l’aparcament d’accés al Conjunt monumental d’Olèrdola.

Escolta l’entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions