Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les excavacions a la muralla d’Olèrdola

Els treballs permetran donar visibilitat a la cinquena torre localitzada l’any passat, consolidar-la i datar la seva construcció

dimarts 20 setembre 2022

Després dels treballs preparatoris realitzats la setmana passada, aquest dilluns han començat les excavacions arqueològiques en el tram final de la muralla del conjunt monumental d’Olèrdola. Els treballs donen continuïtat a la recuperació del  tram de 43 metres de muralla i del relleu natural exterior efectuats l’any passat i permetran donar visibilitat a una de les torres, consolidar-la i datar la cronologia de la seva construcció. La muralla mesura ,de la cinglera est a l’oest, 148 metres i fins ara estava conformada per quatre torres visibles. La campanya de l’any passat va permetre localitzar una cinquena torre, construcció sobre la qual ara s’hi actua.

Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, recordava que aquest tram de muralla estava cobert de vegetació i feia 25 anys que era una aspiració i “un deure moral”  descobrir tota la muralla i posar en valor la fortificació. Aquesta actuació s’inscriu dins d’un projecte de quatre anys aprovat per la Generalitat, incloent el condicionament de la muralla i excavacions en interiors de les torres.(àudio)

La muralla romana d’Olèrdola és una de les més ben conservades i espectaculars de les construïdes en època tardorepublicana de Catalunya i de la península Ibèrica, aixecada al voltant de l’any 100 a. de la nostra era.

La cinquena torre “es podia intuir” però no va ser fins a les excavacions de l’any passat que no es va acabar de confirmar, tal i com indica Núria Molist. Aquesta torre ara es consolidarà, es garantirà la seva protecció i es farà més visible. (àudio)

Les excavacions també han de permetre fixar la cronologia de la construcció, obtenir més dades sobre el procés de construcció de la muralla i intentar localitzar els barracons on residien els soldats romans i els seus auxiliars.(àudio)

 “Naturalitzar” l’aparcament

Núria Molist també confirmava que abans d’acabar aquest 2022 es preveu eliminar l’espai d’asfalt més pròxim a l’entrada al conjunt monumental i “naturalitzar” l’aparcament. Amb l’eliminació d’aquesta “taca gris” no es perdrà zona d’aparcament i es guanyarà un espai més agradable per poder fer activitats i subratllar la monumentalitat de la muralla.

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Galeria d'Imatges

Excavacions2.jpg
Excavacions3.jpg
Excavacions4.jpg

Document Actions