Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’instal·la al castell d’Olèrdola una exposició de clicks de Playmobil

L’exposició “Playstories. Juga i aprèn amb els clicks” presenta 6 diorames tematitzats en diferents èpoques històriques
Un dels diorames instal.lats a Olèrdola està dedicat a l'arqueologia
Un dels diorames instal.lats a Olèrdola està dedicat a l'arqueologia

dimecres 27 novembre 2013

Des d’aquest dimarts i fins el proper 1 de febrer es pot veure a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya l’exposició “Playstories.Juga i aprèn amb els clicks”. La mostra presenta un recorregut per la història a través de 6 diorames tematitzats que mostren extraordinàries col·leccions de clicks de Playmobil. L’exposició s’ha instal.lat a la sala d’exposicions temporals de la seu del Museu i es podrà veure, de dimarts a divendres, en horari de 10 a 14 h i de 15 a 18h. Dissabtes i festius l’horari d’obertura és de 10 a 16h.Click2.JPG

L’exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració amb Aesclicks, Asociación Española de Coleccionistas de Playmobil, i Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, impulsada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

A través dels increïbles muntatges creats per a l’ocasió, els visitants es podran traslladar a diferents èpoques històriques d’una forma lúdica i divertida. Cada diorama té una mida d’un metre x 50 centímetres i porten per títol “Un instant del Juràssic”, “Els primers homínids”, “Celebracions a Egipte”, “L’expansió de Roma”, “L’època feudal d’Olèrdola – segle XI” i “L’arqueologia. A la descoberta del passat”. Marleen Vandewiel, membre de l’Associació Espanyola de Col·leccionistes de Playmobil, explicava que l’entitat ha ofert exposicions en altres seus del Museu.(àudio)

Al voltant de l’exposició s’organitzen diverses propostes adreçades a totes les edats. Així, es proposa descobrir l’intrús de cada diorama, o bé participar en un concurs de diorames.click3.JPG

El dissenyador alemany Hans Beck fou l’inventor i "pare" dels ninotets de plàstic Playmobil, de l'empresa Geobra-Brandstätter, fabricant dels famosos clicks. Beck, que morí l’any 2009, va vendre 2.200 milions d'exemplars de les seves criatures des que se’n va iniciar la producció en sèrie l’any 1974.

Tretze anys després d'iniciar la seva carrera, l'empresa el va destinar al departament de botiga de joguines amb l'encàrrec de desenvolupar una nova gamma de productes per a nens, d'automòbils a models humans. La seva primera figureta mesurava 7,5 centímetres, era fàcilment manejable per una mà infantil i movia braços i cames. D'aquí va sorgir la idea de convertir aquest prototip en una criatura dotada per a l'absoluta versatilitat d'adaptar-se a qualsevol situació i professió, fossin ciutadans occidentals, indis o texans. Inicialment, els seus models es van concebre per a nens de fins a quatre anys. En els 30 anys següents al seu llançament, els clicks de Playmobil van deixar de ser un producte exclusivament infantil, en el sentit literal de la paraula, per fascinar col·leccionistes adults de tot el planeta. Geobra és avui una empresa amb 3.000 empleats, que exporta els seus ninotets a 70 països dels cinc continents. Marleen Vandewiel subratlla que a l’Associació hi ha infants, però sobre tot adults que munten diorames a partir dels clicks. (àudio)

Per Marleen Vandewiel, els clicks són redescoberts per cada generació d’infants “perquè simplement són genials”.(àduio)

L'Asociación Española de Coleccionistas de Playmobil, Aesclick, va néixer el 2004 i agrupa afeccionats i amants dels clicks que pretenen divulgar, no només aquesta particular joguina, sinó també una manera de veure l’entreteniment i la complicitat entre pares i fills. Aesclicks fomenta el col·leccionisme i promou activitats com l’exposició Playstories.

Escolta l'entrevista a Marleen Vandewiel, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions