Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sàpiens dedica a Mir Geribert un reportatge que inclou il·lustracions del còmic d’Oriol Garcia Quera

El reportatge apareix en el número d’aquest desembre i destaca el treball del còmic “Terra de frontera. Olèrdola 1058”

dimarts 28 novembre 2017

El còmic “Terra de frontera. Olèrdola 1058”, obra d’Oriol Garcia Quera, ha resultat ser tot un eficaç mitjà de difusió de la història d’Olèrdola en època medieval. Un nou exemple d’aquest rellevant paper el trobem en el número de desembre de la revista de divulgació històrica “Sàpiens”. Cinc de les seves pàgines estan dedicades a la figura de Mir Geribert, autoproclamat Príncep d’Olèrdola. I les il·lustracions que inclou el reportatge han estat extretes del còmic de Garcia Quera, que centrava la seva trama en aquest emblemàtic personatge de la història del municipi.

El reportatge de Sàpiens porta per títol “Mir Geribert, el senyor del Penedès”. És obra del periodista Pere Puig i ha comptat amb l’assessorament de José Enrique Ruiz Domenech, catedràtic d’Història Medieval de la UAB. Que s’hagi triat el còmic per a posar imatges a Mir Geribert i recrear la seva època ve a certificar el rigor del treball de Garcia Quera.

L’il·lustrador ha elaborat dos volums dedicats a la història d’Olèrdola, editats per Rafael Dalmau i patrocinats per l’Ajuntament d’Olèrdola. Després del primer  treball sobre Mir Geribert i presentat durant la Trobada d’Olèrdola de l’any 2015;  aquest 2017 es va presentar el còmic “Cessetans.Entre Roma i Cartago”, dedicat a l’època ibera.

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola,Oriol Garcia Quera explicava que el reportatge que ara apareix  a Sàpiens té com a precedent la presentació que es va fer a Barcelona durant l’estiu del còmic “Cessetans. Entre Roma i Cartago”.La directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, va participar en la presentació i  Oriol Garcia Quera li va traslladar la importància de la figura de Mir Geribert i la necessitat de difondre aquest personatge en la revista.(àudio)

El reportatge recorda com Mir Geribert va desencadenar la pitjor rebel·lió interna del comtat de Barcelona al llarg de tota la seva història. Geribert es va autoproclamar príncep d’Olèrdola, va pactar amb els serraïns i es va enfrontar obertament al comte. Garcia Quera subratlla que el personatge “és molt potent” i es mereix reportatges com el que li dedica Sàpiens. També destaca que la revista tingui en compte la feina dels il·lustradors que fan reconstruccions històriques. (àudio)

El reportatge no passa per alt l’origen de les il·lustracions i , en dos destacats , fa referència al treball del còmic.(àudio)

Els còmics d’Oriol Garcia Quera han estat presentats en diferents centres educatius i han estat treballats a les escoles del municipi, posant-se de manifest el seu valor pedagògic per a transmetre la història del municipi de manera entretinguda.

Document Actions