Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Satisfacció per la declaració com a Patrimoni de la Humanitat de les construccions de pedra seca

La decisió referma la feina feta per recuperar i difondre les barraques de pedra seca al municipi

divendres 30 novembre 2018

Dimecres es donava a conèixer que la UNESCO declarava Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat les construccions de la pedra seca. La candidatura era impulsada per 8 estats diferents i buscava posar en valor aquesta tècnica basada en l’apilament de pedres.

A Catalunya va promoure la candidatura per a ser patrimoni de la humanitat la Coordinadora d’Entitats de Pedra Seca, a la quan està adherida el Centre Excursionista del Penedès. Un grup de l’entitat ha recuperat una vintena de cabanes de pedra seca a la comarca, incloent-ne 8 al terme municipal d’Olèrdola.

Joan Domènech, veí d’Olèrdola i membre del grup del Centre Excursionista, esperava que aquest reconeixement permeti que les administracions siguin més receptives a la seva tasca.(àudio)

S’estima que a Catalunya existeixen fins a 19.000 construccions de pedra seca. A Olèrdola hi ha catalogades 60 barraques de pedra seca, construïdes entre finals del segle XIX i principis del XX, a més de forns de calç i de ser freqüents els murs als marges. Des de l’any 2016 s’han organitzat des de l’Ajuntament caminades per conèixer aquest patrimoni que han comptat  amb un total de 245 visitants. Domènech indicava que s’han centrat  sobretot en la neteja i recuperació de cabanes a Olèrdola per la seva ubicació.(àudio)

Domènech subratlla que aquesta declaració ha de ser un instrument per a garantir aquestes construccions i poder transmetre aquest ric patrimoni a les futures generacions.(àudio)

Aquesta declaració se suma a Olèrdola a  la que fa  20 anys també distingia com a patrimoni de la humanitat les pintures rupestres de Can Castellví, Can Ximet i Segarrulls.

El regidor de patrimoni, Pere Sadurní, ha fet un agraïment públic “a la gran tasca del Centre Excursionista del  Penedès en la recuperació del Patrimoni de les barraques de pedra seca a Olèrdola” un testimoni dels nostres avis i besavis “que ens parlen de la vida al camp i al bosc, on les barraques feien de refugi de temporals,pluges i fred,i també era el lloc on guardaven les eines agrícoles”.

Escolta l'entrevista a Joan Domènech, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions