Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sílvia Santacana demana en el pregó que s’assisteixi als actes per compartir moments i crear records

Durant el pregó també reconeix la feina que es fa per la FM i agraeix que els actes siguin gratuïts o a preus simbòlics
Sílvia Santacana durant el pregó
Sílvia Santacana durant el pregó

divendres 24 juliol 2015

Àgil, planer i directe. Aquestes són algunes de les expressions que utilitzaven veïns del poble a l’hora de valorar el pregó de la Festa Major de Moja, pronunciat per Sílvia Santacana aquest divendres al vespre. L’interior del Local Nou gairebé s’omplia de veïns predisposats a seguir amb complicitat l’exposició d’aquesta coneguda botiguera de Moja. Sílvia Santacana va oferir un pregó en clau personal que va incloure referències als seus vincles amb activitats que es fan al poble. Però també va tenir missatges de caràcter més genèric, com la crida que va fer a assistir “ amb ganes de passar-s’ho bé” als actes que s’organitzen al poble.Preg2Moja.JPG

En els moments inicials del pregó, Sílvia Santacana va voler agrair la bona acollida que ha tingut de bona part de la gent del poble, que han fet que se senti molt bé treballant i vivint a Moja d’ençà que va començar a treballar a la botiga de queviures del carrer de la Carrerada, l’any 91.(àudio)

Santacana va rememorar que la primera festa que va viure al poble va ser la de la plaça de l’Ametller, el seu barri. Per Santacana, el fet de viure en un poble petit els hi ha permès a ella i al seu marit, Juan Mancebo, poder fer realitat alguns dels seus projectes com l’organització de curses, en el cas d’ell, o la celebració del Mercat Solidari, que s’estrenava el passat Nadal sota l’impuls de Sílvia Santacana.(àudio)

En dos moments del pregó es van projectar desenes de fotografies. En el primer moment recollien imatges que tenien més de 20 anys “amb algunes persones que ja no són entre nosaltres” i  deixant testimoni de guanyadores de paneres que es sortegen a Queviures Sílvia o d’activitats com les festes de la plaça de l’Ametller. També s’hi podien veure imatges de les curses atlètiques 10k, de la recent  FestrAil o el mercat solidari. Després, en el tram final del pregó, bona part de les fotografies corresponien a diferents moments de festes majors a Moja, amb el protagonisme dels balls populars i les matinades. I és que la Festa Major ha significat per Silvia Santacana “integrar-se encara més en les activitats del poble”. Un dels actes on gaudeix més és a les matinades. Des de l’any passat, la seva botiga assumeix la primera de les parades del recorregut i això li ha permès comprovar la gran feinada que hi ha darrera de la festa.copy_of_Preg3Moja.JPG

La pregonera valorava que a la Festa Major “les coses han anat canviant a millor”. S’han incrementant els grups de ball, va assenyalar, i va tenir paraules d’elogi per les bastoneres “El toc d’Olèrdola” per haver participat aquest mes de juny en la Festa Major dels catalans a Suïssa. També recordava com la petada de la forca grossa li havia deixat un record en el cor “i una petita cremada a la pell”. Aprofitant la tribuna privilegiada que és el pregó, va fer difusió dels “espectaculars” gegants de Moja, recordant que el gegant és en Ramon de Copons , primer marquès de Moja; i que la geganta representa la figura de Josepa de Sarriera, darrera marquesa de Moja.

Després de subratllar l’esforç que suposa organitzar qualsevol festa, Sílvia Santacana va fer una senzilla i efectiva formulació a l’hora de cridar a la participació. Va animar a tothom a assistir als actes “amb ganes de passar-s’ho bé” per “compartir moments i crear records”. També agraïa que, en aquests temps, els actes fossin gratuïts o a preus simbòlics.(àudio)

El pregó el va dedicar Sílvia Santacana a la seva sogra, la “iaia Encarna”, de qui va dir que als seus 90 anys d’edat era per a ella un referent com a botiguera, persona i mare.

En acabar el pregó, després del lliurament de la placa d’agraïment per part de la Comissió de Festes de Moja, l’escenari del Local Nou  es va omplir de veïnes que van regalar un ram de flors a una emocionada Sílvia Santacana.

Escolta íntegre el pregó, que s'emet en un programa especial de Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Escolta les entrevistes fetes en acabar el pregó a Sílvia Santacana i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions