Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S'introdueixen canvis en la concessió de subvencions per a facilitar la tramitació a les entitats

L'oposició reclama que per a les entitats sigui més fàcil justificar la part de les despeses que no es subvencionen
Un moment del ple d'aquest dimarts
Un moment del ple d'aquest dimarts

dimecres 31 gener 2018

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, en sessió celebrada aquest dimarts al vespre, ha aprovat modificar el pla estratègic de subvencions 2016-2018 i les bases que regulen la concessió de les subvencions a entitats per fomentar projectes de cultura, esports i matèria social. Per unanimitat, el plenari també acordava crear el registre municipal d’entitats d’Olèrdola.

La regidora de cultura, Arantxa Torres, explicava que el registre d’entitats era un instrument òptim per a regular la base de dades que l’Ajuntament té amb la informació de les entitats del municipi.

La modificació del pla estratègic de subvencions es va aprovar amb els vots a favor d’ApO i el PDeCat i l’abstenció d’ERC. Torres exposava que, un cop aplicat el canvi de normativa en la concessió de subvencions durant el 2017, ara es considera  oportú incloure alguns canvis com el de contemplar les fires i exposicions que es facin al municipi com un nou eix per a valorar. També s’adapten les quantitats econòmiques  i es redueix en 45.000 euros l’apartat de cultura degut a que l’Ajuntament passa a assumir bona part de les despeses vinculades amb la celebració de festes majors al municipi, com pugui ser la contractació d’orquestres i espectacles, grallers o ambulàncies, entre d’altres. L’alcalde d’Olèrdola,  Lucas Ramírez, destacava que aquest canvi té el propòsit de garantir la celebració d’aquests esdeveniments populars.(àudio)

Des d’ERC s’assenyala que la inclusió del nou eix ja ha havia estat una proposta de l’oposició. Fina Mascaró, portaveu del grup municipal d’ERC, agraïa  que s’hagués resolt aquesta mancança, però s’abstenien perquè no van ser partícips de l’elaboració del pla estratègic i ara tampoc ho han estat de la seva modificació. (àudio)

El canvi de les bases genèriques de concessió de subvencions es va aprovar amb els vots a favor d’ApO i els vots en contra d’ERC i PDeCAT. Arantxa Torres indicava que es simplificava la tramitació per a les entitats. Les entitats no hauran d’aportar de nou dades si ja estan al registre d’entitats de l’Ajuntament. També es pot demanar  més d’un projecte en una única sol·licitud i es contempla puntuació per a la celebració  d’aniversaris d’entitats.

Des del PDeCAT es va assenyalar que no estaven d’acord amb els criteris que es mantenen  per justificar la subvenció, que en la majoria de casos suposa haver de justificar el 100% d'un projecte pel qual es rep el 50% de subvenció. En concret , el portaveu d’aquest grup municipal, Josep Sánchez, feina notar que les entitats, especialment les més petites, tenen dificultats per a justificar el doble de la subvenció que reben.(àudio)

Des d’ERC també es defensava que, aprofitant que es modificaven les bases, es rebaixés el llistó de les despeses no subvencionades que han de justificar les entitats. Fina Mascaró assenyalava  que la llei obligava a concedir les subvencions pel sistema de concurrència competitiva, però no fixa cap percentatge (àudio)

Els grups de l’oposició coincidien en valorar que el sistema no facilitava la feina a les entitats més petites, tal i com indicava Josep Sánchez. (àudio)

Des del govern es va defensar que l’Ajuntament ha de col·laborar amb les entitats “però no assumir el 100% de les seves activitats”, segons manifestava Torres. L’alcalde també recordava que l’Ajuntament facilita a les entitats locals, material, suport en la gestió i dedicació de personal.(àudio)

El ple també va aprovar el padró municipal d’habitants. En data d’1 de gener de 2017, estaven inscrits a Olèrdola 3.565 habitants. ERC feia  notar que s’havia registrat un augment de l’1%. Les dones representaven un 48’8 % de la població i  encara s’està per sota de la xifra de l’any 2014, que era de 3.579 habitants.

Informacions de les regidories i precs i preguntes

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Xavier Serramià, regidor de governació, emplaçava als grups de l’oposició a mantenir properament la reunió que havien reclamat per a tractar el funcionament del servei dels agents municipals. Anna  Boada, regidora de serveis socials, informava que la setmana passada havia començat el projecte “Parlem-ne” a Sant Pere Molanta, en col.laboració amb el Consell Comarcal.

El regidor d’esports i de patrimoni, Pere Sadurní, informava que el 25 de febrer la Muntanyeta acollirà un campionat de Catalunya de cros escolar i que s’ha fet la senyalització dels elements patrimonials del municipi. Juanma Samblás, regidor d’urbanisme,  informava que a finals de febrer s’exposarien al Local Nou  de Moja les propostes per a reformar la  plaça de l’Ametller i la rambla Pau Casals amb el propòsit de recollir els suggeriments dels veïns. Samblás també informava que en 4 mesos es preveu disposar dels resultats de l’auditoria que està elaborant la Mancomunitat Penedès-Garraf sobre la recollia d’escombraries al municipi. Arantxa Torres anunciava que el 5 de maig es faria la trobada de la gent gran del municipi, al Local Nou de Moja.

En l’aparat de precs i preguntes, ERC va proposar , en coherència amb una moció aprovada el mes de novembre per unanimitat,  que es pengés a la façana principal de l’Ajuntament una pancarta que demani la llibertat dels presos polítics. A preguntes d’ERC, el govern anunciava que estudiarà com reclamar a la Generalitat l’aportació que deu pel funcionament de les llars d’infants i que estan pendents de sanitat per saber quan es reobria el consultori de Sant Miquel. ERC també va preguntar si el govern “demanaria responsabilitats per l’actuació que s’ha fet al Bosquet”, en relació a la tala de pins feta en aquesta zona de Sant Miquel. El govern va respondre que es planteja demanar explicacions a la Diputació, que era de qui depenia el projecte. En resposta a ERC, també s’apuntava que a la cruïlla a Moja entre el carrer Sindicat i la Plana s’instal.laria un pas elevat per millorar la seguretat viària en aquest conflictiu punt. El model concert d’actuació s’avaluaria dins un projecte genèric de renovació dels passos elevats que es preveu fer properament a tot el municipi.

Des del PDeCAT es va demanar que s’actualitzés el calendari festiu de la web municipal, que és del 2015. El govern va respondre que s’està treballant en un nou disseny de la web, que comportarà revisar continguts. El PDeCAT també demanava buscar solucions als problemes d’aparcament a l’escola de Sant Pere Molanta i que un cop es recepcionés l’obra es lliuressin els informes tècnics que certifiquessin que es compleix amb la normativa urbanística en el sector de la nova Àrea Guissona, al polígon de Sant Pere Molanta.

Escolta les entrevistes de valoració realitzades després del ple  per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Lucas Ramírez(ApO), Fina Mascaró(ERC) i Josep Sánchez(PDeCAT)

Pots escoltar íntegre la gravació del ple clicant aquí

Document Actions