Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sis municipis dels parcs naturals d'Olèrdola, el Foix i el Garraf s'uneixen per combatre el foc

L'alcalde, Lucas Ramírez, subratlla la importància de coordinar esforços i promoure el voluntariat
Moment de la signatura del conveni
Moment de la signatura del conveni

dimarts 07 juny 2016

Redacció/ACN

Els ajuntaments d'Olèrdola, Castellet i la Gornal, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls, Canyelles i Olivella han unit els recursos de què disposen per gestionar les emergències per incendi forestal. Els sis municipis formen part dels parcs naturals d'Olèrdola, el Foix i el Garraf, i tots tenen molta massa forestal, la població repartida en desenes d'urbanitzacions i no disposen de Policia Local.

Per millorar la reacció en cas d'incendi, aquest dilluns han signat un protocol d'actuació conjunt que preveu, entre altres, la creació d'un grup comú de voluntaris i la redacció d'un inventari únic de camins rurals, punts de recollida d'aigua, circuits d'evacuació, punts de confinament i dispositius d'emergència. L'acord té el suport de la Mancomunitat Penedès-Garraf i es preveu que s'hi puguin afegir altres municipis.

La signatura del protocol, que ha tingut lloc després d'una reunió celebrada a Canyelles, es basa en els Plans d'Actuació per Emergència que ja tenen cadascun dels municipis. Posant-los en comú, s'establirà un nou Pla amb el qual els sis ajuntaments "col·laboraran i cooperaran" en campanyes d'informació al ciutadà per a la prevenció d'incendis i es faran reunions per exposar les experiències dels diferents municipis en la gestió d'incendis. Al mateix temps, cada ajuntament posa a disposició de la resta els recursos que té a nivell local.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ha comentat que “cal actuar de la manera més ràpida possible sense problemes i coordinar-se bé”. En aquest punt, ha remarcat la importància del voluntariat, per la qual cosa iniciaran una campanya per captar persones que vulguin ajudar en tasques de suport en un incendi. L’alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, també ha fet incís en els recursos humans de fora de l’ajuntament, però ha afegit que “hem de transmetre a la ciutadania que s’estan fent els passos correctes en cada moment”.

Pel que fa a l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, ha subratllat que fins ara ja hi havia una "ajuda" entre els municipis limítrofs en cas d'incendi, però ha destacat que a partir d'ara es fixa una col·laboració explícita tant en recursos tècnics com humans. En aquest sentit, durant les properes setmanes es preveu convocar diverses reunions amb els cossos d'emergències i els voluntaris per acabar de definir i redactar com serà el protocol d'actuació conjunt.

En aquestes reunions s'abordarà quina és la situació dels boscos. L'alcaldessa de Canyelles i presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Rosa Huguet, ha assegurat que els "preocupa" la situació "d'abandonament" de moltes parcel·les, bé sigui perquè els propietaris no poden assumir-ne les despeses o perquè són terrenys que ara són en mans d'entitats financeres. És en aquest sentit que Huguet ha subratllat la importància de les campanyes preventives per evitar incendis.
Per ara, el pla el signen i impulsen només sis ajuntaments, els quals defensen la necessitat de fixar aquest document perquè són municipis amb "característiques comunes" pel que fa a la massa forestal, a la dispersió dels habitants i a la manca de Policia Local. Amb tot, Rosa Huguet, ha assegurat que traslladaran la proposta als 33 municipis de l'Alt Penedès i el Garraf per oferir-los que s'hi adhereixin.

Document Actions