Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Taula rodona dedicada a l’autor del còmic històric d’Olèrdola, Oriol Garcia Quera

Serà dimecres a les 19’30h a l’Agrícol de Vilafranca i es tractarà el volum "Terra de frontera.Olèrdola 1058"
Núria Molist, Josep Tort i Oriol Garcia Quera, durant la presentació del còmic a la Trobada d'Olèrdola
Núria Molist, Josep Tort i Oriol Garcia Quera, durant la presentació del còmic a la Trobada d'Olèrdola

dilluns 07 març 2016

La Comissió literària de l’Agrícol de Vilafranca ha organitzat la taula rodona “30 anys dibuixant còmics”, en què en Pere Martí, escriptor i crític literari, conversarà amb l’Oriol Garcia Quera, un dels dibuixants de còmic històric més reconeguts del país, sobre la seva obra en general i particularment del volum Terra de frontera. Olèrdola 1058 (Rafael Dalmau Editor, 2015). L’acte es farà el proper dimecres, 9 de març a les 19’30h, al Centre Artístic Penedès l’Agrícol (Ptge. Alcover, 2  de  Vilafranca del Penedès).  L’acte forma part del projecte OPERACIÓ CÒMIC, una programació d'activitats diverses i per a diferents públics per tal de dinamitzar i promoure l'art del còmic, organitzat per l'Ajuntament de Vilafranca, a través de les regidories de Joventut i Cultura, conjuntament amb la biblioteca Torras i Bages, amb la col·laboració del Centre Artístic Penedès l’Agrícol, entre d’altres.

Oriol Garcia i Quera dibuixa a la revista Cavall Fort des de fa molts anys i és professor a l’Escola Joso. Entre la seva obra destaquen els còmics de temàtica històrica, sempre centrats en la Història de Catalunya.  Terra de frontera. Olèrdola 1058, és el primer títol de la col·lecció de còmic històric “Traç del Temps”, de Rafael Dalmau, Editor. El llibre de l'Oriol Garcia Quera combina el còmic que exposa l’enfrontament pel poder a la Marca del Penedès entre Mir Geribert i el comte Ramon Berenguer, juntament amb una explicació patrimonial. A mitjan segle XI, molts nobles es revolten contra el poder del comte de Barcelona. Al Penedès, la revolta l'encapçala Mir Geribert, senyor d'Olèrdola. És en aquest territori fronterer on, l'any 1058, arriba el mestre pintor Gombau de Moià per portar a terme un encàrrec particular...

La relació del còmic amb la història ha estat freqüent des que va néixer aquesta forma d’expressió, ara fa poc més d’un segle. Però el punt de vista des del qual els autors s’han apropat al nostre passat no sempre ha estat el mateix. Podríem dividir les obres de còmic històric en tres grans categories, en funció del tractament que s’hi fa del passat i, també, de la voluntat amb què es tira endavant el projecte: divulgatiu, d’entreteniment i mixt. Cal dir que tots tres tipus ens transmeten coneixements sobre el passat, però les prioritats del guionista i del dibuixant varien tant d’un cas a l’altre que aquesta funció no sempre es compleix amb la mateixa intensitat.

Document Actions