Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Treball conjunt dels quatre grups municipals d’Olèrdola per fer front al coronavirus

En reunions setmanals telemàtiques s’intercanvien informacions i tracten mesures per minimitzar els efectes de la crisi entre la ciutadania
Imatge del ple del passat mes de febrer
Imatge del ple del passat mes de febrer

dimarts 31 març 2020

 

Els quatre grups municipals amb presència a l’Ajuntament d’Olèrdola estan treballant conjuntament per afrontar la situació excepcional generada pel COVID-19. Les quatre formacions polítiques mantenen contacte permanent i han fixat una reunió de treball setmanal, els dijous a la tarda, que es realitza a través de mitjans telemàtics.

En aquestes reunions hi participen els portaveus dels quatre grups municipals i el mateix alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez.   Jordi Catasús, portaveu d’Alternativa per Olèrdola, assenyalava que aquest treball compartit és “una voluntat conjunta dels quatre grups municipals” perquè la situació és complexa “i requereix que sigui tractada amb la major amplitud de visió possible”. Catasús indica que “qui ha d’executar és l’Equip de Govern, però ho ha de fer amb la màxima informació per part de tots”. El portaveu del govern municipal resumia que les reunions setmanals dels quatre grups tenen el propòsit d’exposar les actuacions i tractar propostes “perquè la ciutadania d’Olèrdola en surti el menys damnificada possible”. Catasús considera que en aquestes reunions hi ha un molt bon clima de diàleg i valorava que “els colors polítics els hem deixat de banda”.

Catasús avança que tots els grups municipals estan treballant mesures com l’adaptació del calendari fiscal perquè l’afectació per a la ciutadania “sigui la menor possible”. Des del Govern s’ha posat l’accent en què les mesures que s’han pres en clau municipal han prioritzat “ la seguretat i evitar riscos de contagi”. Així, des del 12 de març s’han anat aprovant decrets que han comportat el tancament dels equipaments municipals, la reorganització de l’activitat de l’Ajuntament amb l’aplicació del teletreball i el treball presencial de guàrdies municipals i brigada, l’activació d’un servei gratuït per fer arribar productes de primera necessitat a gent gran i persones dependents, l’ajornament del pagament de l’impost de vehicles, el reforç de la neteja de les àrees d’emergència de contenidors o la desinfecció diària a la via pública  de les zones de major confluència.

La regidora portaveu del grup municipal d’ERC, Fina Mascaró, subratlla que “per sobre de tot està la ciutadania i vetllar per la seva seguretat”. Per això entén que en aquests moments “cap govern pot tenir cap fissura” i valora de manera molt positiva aquest treball conjunt. ERC es va posar a disposició del govern i lamentava que, malauradament, aquest treball conjunt ha hagut d’arribar en un moment com el que ha provocat la pandèmia. Mascaró posa l’accent en què “som servidors públics i som els primers que hem d’estar al peu del canó”. De les reunions fetes, destaca les mesures per garantir que els veïns més vulnerables tinguin garantits els productes més bàsics. També entén que cal tractar mesures econòmiques com la reducció de la taxa d’escombraries, la quota de les escoles bressol, calendaritzar el pagament de tributs i treballar per flexibilitzar les taxes i impostos municipals, amb eines per  reduir impostos o allargar terminis de pagaments. ERC també troba positiu que el Govern informi “de les coses quan passen” però també els hi agradaria “estar allà per a prendre decisions”.

Mascaró considera que des de l’Ajuntament s’han complert els protocols i les mesures que s’han pres són les mateixes que s’han aplicat en la resta d’ajuntaments. Amb el propòsit “d’avançar-nos” a la situació que deixarà el COVID-19, Mascaró anunciava que els quatre grups municipals han mostrat el seu acord a aprovar un manifest elaborat per l’Associació Catalana de Municipis i per l’Associació de Municipis per la Independència. Un dels punts del manifest reclama que els municipis puguin mobilitzar sense limitacions el superàvit que puguin tenir del 2019 i anul·lar les mesures de la LRSAL que limiten l’autonomia local.

La portaveu del grup municipal de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, valora de manera molt positiva aquest treball conjunt. Villanueva recorda que des de l’inici del primer confinament es van posar a disposició del govern municipal per a compartir treball en “tot allò que pugui ser en benefici del conjunt de la ciutadania”.  La portaveu de Junts per Olèrdola assenyala que en aquestes reunions han sorgit mesures com les rutes continuades dels agents municipals per a saber l’estat de les persones grans que viuen soles, o el servei de compra de productes de primera necessitat. Villanueva també apunta que s’està treballant l’adequació del calendari de pagament de tributs i feia notar que cal evitar que els ajornaments provoquin que s’acumuli en les mateixes dates el pagament de taxes i impostos.

Villanueva oferia una valoració “bona “ de les mesures aplicades fins ara pel govern municipal i entenia que les “hem d’acceptar”, però apuntava que hi ha més marge d’acció perquè que “hi ha altres municipis que fan més coses”.

De la seva banda, el regidor del PSC-Units, Joan López, també oferia una valoració positiva del treball conjunt dels grups municipals de l’Ajuntament. López indica que “davant d’un escenari que no havíem tingut fins ara, tots els grups municipals han tingut molt clar que això no va de colors, va de persones” i s’han mostrat oberts a col·laborar. En un escenari general que sovint ha estat de “desconcert”, des del PSC-Units es considera que cal treballar “en el dia després” per alleugerir la càrrega impositiva per a veïns i empreses.

Sobre l’actuació del govern aquests dies, López considera que s’han aplicat mesures “conforme han anat sorgint” des de les autoritats sanitàries. Considera que, a títol personal, no ho hagués fet “ni diferent , ni millor” i subratllava que ara cal treballar “el màxim possible” perquè “tots ens n’hem de sortir”.

Document Actions