Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un taller permetrà aquest dissabte conèixer els secrets dels ratpenats i detectar-ne les seves emissions ultrasòniques

Serà dissabte a les 17.00 h, amb inici al local Rossend Montané de Sant Miquel

dimecres 12 maig 2021

 Aquest dissabte, a les 5 de la tarda, el local Rossend Montané de Sant Miquel d’Olèrdola acull una activitat ben original dins del programa d’activitats Viu el Parc: un taller dedicat als ratpenats. L’activitat es preveia realitzar el passat 24 d’octubre, però es va haver de reprogramar a causa de les restriccions decretades per frenar la COVID-19

El taller el conduirà Jordi Serra,  doctor en biologia, professor i reconegut investigador de la Universitat de Barcelona. El taller s’iniciarà amb una introducció audiovisual al món dels ratpenats i als estudis i treballs que es fan al Parc del Garraf i al Parc d’Olèrdola. A continuació es farà una sortida per detectar emissions ultrasòniques de ratpenats. Les deteccions es faran al mateix poble i als seus voltants.

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Jordi Serra explica que l’objectiu és transmetre informació i coneixement científic de manera accessible per a tothom.(àudio)

La captació d’ultrasons es realitzarà gràcies a aparells que permeten baixar 10 vegades la freqüència  de so que emeten els ratpenats, per així ser audible pels humans.(àudio)

Jordi Serra participa en un ambiciós projecte europeu, anomenat Convat, que lidera i coordina l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia amb el propòsit d’engegar un biosensor que permeti detectar tot tipus de coronavirus.

Amb activitats com les de dissabte també es difon la important funció que realitzen els ratpenats en el control de plagues d’insectes. Jordi Serra també feia notar que “no hi ha evidència que els ratpenats hagin transmès directament als humans el coronavirus” i subratllava que ens hauríem de preguntar “què fem a nivell planetari” .(àudio)

L’activitat està pensada per a totes les edats i l’aforament és limitat. Cal inscripció prèvia a mulinaripm@olerdola.cat.

Escolta l'entrevista a Jordi Serra, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions