Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una científica d’Olèrdola, Conxita Jacobs, ha obtingut finançament de La Marató de TV3 per un projecte sobre la Síndrome Nefròtica Idiopàtica

És un dels 41 projectes que reben el recolzament de La Marató 2019, dedicada a les malalties minoritàries
Conxita Jacobs, científica de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron
Conxita Jacobs, científica de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron

dimecres 09 desembre 2020

 

La síndrome nefròtica idiopàtica és una malaltia minoritària que causa una enorme pèrdua de proteïnes a l’orina. Una de les seves tres variants, la més agressiva, no té cura malgrat el pacient que la pateix hagi rebut un transplantament de ronyó. Per investigar el rol d’un biomarcador(una forma de proteïna anomenada Apolipoproteïna A-Ib) en la Síndrome Nefròtica Idiopàtica, una científica d’Olèrdola, Conxita Jacobs Cachà, ha obtingut finançament de La Marató de TV3, que el 2019 es va dedicar a les malalties minoritàries.

Conxita Jacobs, veïna de Can Torres, és biòloga de 34 anys d’edat i treballa a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. Després de l’avaluació feta per un comitè assessor format per 190 científics, fa unes setmanes es confirmava que el seu projecte és un dels 41 seleccionats entre els 228 presentats en la convocatòria de La Marató. Els gairebé 200.000 € que ha obtingut de finançament permetran que durant 3 anys es pugui realitzar la investigació. El propòsit és que s’incorpori a nivell mundial l’anàlisi d’aquesta proteïna en el diagnòstic de la malaltia, així com donar elements per a una teràpia dirigida a la variant més agressiva de la Síndrome Nefròtica Idiopàtica.(àudio)

La Marató és una gran mobilització de país que només en la convocatòria de 2019 ha distribuït més de 12.193.000 € per garantir el finançament de projectes de recerca. Conxita Jacobs fa notar que a l’Estat el finançament per a investigació és molt baix, amb una inversió que representa l’1’2% del PIB, quan en països com Alemanya arriba al 3%. Només incrementar l’aportació al 2% faria que s’augmentessin considerablament els recursos, a la vegada que també suposaria un estímul per a desenvolupar sectors econòmics amb alt valor afegit.(àudio)

El seu és un cas vocacional. L’interès per la biologia se li va despertar quan estudiava a l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca. En el seu grup de nefrologia a la Vall d’Hebron, la majoria de científiques són dones, com en altres grups de recerca del país, però en els llocs de responsabilitat la proporció majoritària la continuen tenint els homes.(àudio)

Escolta l’entrevista a Conxita Jacobs, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions