Una exposició commemora els 100 anys de l’inici de les excavacions arqueològiques de l’IEC a Olèrdola
dilluns 15 novembre 2021
L’acte d’obertura de l’exposició “Descobrint Olèrdola”, que commemora els 100 anys de l’inici de les excavacions arqueològiques a Olèrdola per part de l’Institut d’Estudis Catalans, va anar acompanyat aquest diumenge al migdia de l’anunci de bones notícies. I és que tant el director del Museu d’Arqueologia, Jusèp Boya; com la directora General de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar Torras, van aprofitar l’esdeveniment per confirmar que Olèrdola està inclosa en els plans d’inversions incorporats en el Pla Estratègic del Museu d’Arqueologia, que defineix actuacions pels propers 5 anys. Boya detallava que es contemplen les actuacions per garantir l’accessibilitat a l’església de Sant Miquel, així com realitzar les excavacions per recuperar el castell i fer un nou projecte de Centre d’Interpretació. Boya definia Olèrdola com “un dels grans monuments del país que cal potenciar” i fixava el propòsit de donar-lo a conèixer en l’àmbit internacional per fer que esdevingui” motor” de desenvolupament de l’Alt Penedès.
La directora general explicava que, en cas d’aprovar-se el projecte de pressupostos presentat pel Govern, aquest 2022 “ja es podran materialitzar actuacions” gràcies a que l’increment de pressupost també es veurà reflectit en recerca arqueològica. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Elsa Ibar confirmava la inclusió d’inversions pel Conjunt monumental en el Pla Estratègic del MAC, actualment en fase d’aprovació amb la participació dels municipis dins del Consell Rector del Museu.(àudio)
Jaciment d'importància nacional
La directora general considerava que Olèrdola era un jaciment “d’importància nacional” i refermava el propòsit de treballar per conservar i difondre el patrimoni que conté.(àudio)
Núria Molist , responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, ha subratllat que l’exposició no només es centra en les actuacions de fa 100 anys, sinó que arriba fins als nostres dies amb la voluntat de projectar el jaciment cap al futur.(àudio)
L’exposició es podrà veure a la sala d’exposicions temporals del Museu, en horari d’obertura del MAC –Olèrdola, fins el mes d’abril. Després d’instal·larà a Barcelona, a la seu de l’IEC. La mostra ha estat dissenyada per Joan Álvarez i Maria Marin i permet veure el vídeo que es va projectar a la muralla durant els vespres d’estiu.
Molist es mostrava satisfeta per l’anunci de les actuacions que milloraran el Conjunt monumental i subratllava que era “fonamental” l’accessibilitat a l’església. La directora de la seu d'Olèrdola del MAC també apuntava que una de les actuacions que també es preveien és seguir intervenint en la muralla per a fer-la més visible.(àudio)
L’acte va comptar amb la presència de Montserrat Viadiu Pallarès, neta de Maties Pallarès, un dels arqueòlegs que va participar en les excavacions de l’IEC de fa 100 anys. Montserrat Viadiu no va arribar a conèixer al seu avi però, a través de la seva mare, es va assabentar de la tasca feta per Maties Pallarès fins a interessar-se ella mateixa per l’arqueologia.(àudio)
Trasferència de coneixement
En nom de l’Institut d’Estudis Catalans la seva vicepresidenta Marta Prevosti, destacava la transferència de coneixement que es fa en els jaciments oberts al públic i també feia notar que en el jaciment d’Olèrdola també s’explica “la història de l’arqueologia per veure com l’investigador ha arribat al resultat del seu treball". Prevosti va contrastar l’emplaçament del gran jaciment de Banyeres amb la situació estratègica d’Olèrdola i també va assenyalar que l’església de Sant Miquel era una "joia del romànic català" que tenia com a valor afegit una sonoritat excepcional per a l’audició musical que calia conservar.
David Galí, del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, va posar en valor la figura de l’arquitecte Jeroni Martorell, que va estar des de lany 1915 i fins el 1951 com a responsable del servei de Monuments històrics i va seguir el criteri de mantenir els monuments, sens fer grans reconstruccions, amb el propòsit igualment de preservar totes les èpoques.
L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, assenyalava durant l’acte que “tot i no ser de titularitat municipal, ens sentim com a nostre el Conjunt monumental" i tots els alcaldes havien posat esforços perquè Olèrdola es convertís en un punt de referència. Dins d’aquesta voluntat de difusió, l’alcalde indicava que es col·labora en tot allò que es programa al conjunt monumental , com recentment ha estat el Dia Sàpiens, els Vespres d’Estiu o les rutes.
Accessibilitat a l’església i de recuperació del castell
En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola , Ramírez valorava de manera molt satisfactòria l'anunci d’inversions (àudio)
Ramírez assenyalava que dins de la convocatòria dels Fons Next Generation de la UE, s’havien presentat des del MAC projectes per valor de 4’2 milions d’euros, dels quals 550.000 € corresponien als projectes d’accessibilitat a l’església i de recuperació del castell. (àudio)
Escolta les entrevistes a Elsa Ibar, Lucas Ramírez, Montserrat Viadiu i Núria Molist, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
21:30 del 13 de gener de 2025