Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una seixantena de persones a la presentació dels quaderns 'Llum' a Sant Pere Molanta

Aquest dissabte s'ha programat la presentació al Local Nou de Moja, a les 19:00, incloent també la projecció del documental "El Retratista"

dimarts 12 febrer 2019

 

La reedició d'alguns dels quaderns que els infants de Sant Pere Molanta i Sant Miquel d'Olèrdola van crear a l'escola durant la Segona República ha generat expectació. Divendres una seixantena de persones es reunien a la Societat Principal – Unió de Sant Pere Molanta en el primer acte de presentació d'aquests facsímils; tres quaderns ara reimpresos que formen part del llegat que deixaren al municipi els mestres Josep Santaulària i Ramon Costa Jou.

 La recerca dels membres de l'Ateneu Mogenc i de l'arxiu municipal ha permès donar a conèixer la metodologia educativa utilitzada, el sistema Freinet, gràcies a les col·leccions de quaderns que guardaven algunes famílies. Albert Taulé, arxiver, mostrava la satisfacció d'haver recuperat aquest llegat i poder-ne difondre la seva història. (àudio)

 Una de les persones que guardava aquests quaderns és Claudina Marcè, veïna de Sant Pere Molanta. L'estreta relació del mestre Santaulària amb la seva família va fer que, ja des de l'exili, els fes arribar els facsímils de l'escola perquè els guardessin. (àudio)

 L'acte de divendres l'obria la projecció del documental 'El Retratista' amb la presència d'un dels seus artífex, el fotògraf Sergi Bernal. Un treball sobre el mestre Antoni Benaiges que va captivar els assistents amb una història de vida, cultura i educació truncada per la guerra i l'afusellament de Benaiges. Un documental amb valuosos testimonis d'infants del poble Bañuelos de Bureba que recorden el mestre Benaiges i tot el que va suposar pel poble i per aquells nens i nenes l'arribada del mestre i el seu assassinat. Bernal destaca les similituds de l'escola protagonista del documental amb les escoles d'Olèrdola i parla d'aquells infants que creaven els quaderns com els cronistes de l'època. (àudio)

Per a la presentació de la reedició dels quaderns fets a Olèrdola es considerava que era del tot adient la projecció del documental.(àudio)

Claudina Marcè recoda també la marxa de Santaulària del poble vers l'exili. (àudio)

L'acte va comptar amb la presència del secretari de polítiques educatives de la Generalitat de Catalunya, Carles Martínez, l'alcalde d'Olèrdola Lucas Ramírez i diversos regidors del consistori. Tots ells van posar el valor la tasca educativa dels mestres represaliats i la recuperació de la seva memòria que n'està fent el grup de recerca històrica de l'Ateneu Mogenc.

 Precisament, l'Ateneu Mogenc ven, a un preu de 5€, els tres quaderns reeditats. Una oportunitat per fer-ne una lectura tranquil·la i valorar un sistema educatiu innovador i transformador que la guerra i la victòria feixista van estroncar. El Local Nou de Moja acollirà aquest dissabte, a les 19:00h, el segons dels actes  presentació de les publicacions, incloent igualment la projecció del documental "El Retratista", amb Sergi Bernal.

Document Actions