Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una visita guiada resseguirà aquest diumenge la petjada de la Roma clàssica a Olèrdola

És la segona de les rutes del patrimoni d’Olèrdola que aquest 2021 organitza l’Ajuntament

dijous 29 abril 2021

La segona de les Rutes del Patrimoni d’Olèrdola que aquest 2021 organitza l’Ajuntament permetrà resseguir, aquest diumenge, la petjada deixada a Olèrdola per la Roma clàssica. La visita és gratuïta i començarà a les 11.00h, al Conjunt Monumental. Les inscripcions es poden fer a través de correu electrònic oldl.turisme@olerdola.cat . Les places són limitades i es prega puntualitat.

Josep Anton Pérez, responsable de Via Penedès, recorda que aquesta visita dedicada a Roma és la segona vegada que es programa. El propòsit és el de mostrar aquesta evident i monumental petjada que la Roma clàssica va deixar a Olèrdola.(àudio)

Els romans no van fundar una ciutat a Olèrdola, sinó que hi tenien un campament militar que va deixar un gran nombre de construccions significatives que han perdurat fins els nostres dies. En destaca la muralla, una de les més ben conservades del país, d’inicis del segle I AC. La seva construcció responia a necessitats de defensa, però també s’interpreta que tenia un interès propagandístic per difondre la civilització romana en contrast amb la dels ibers.

Josep Anton Pérez feia notar que, després de les de Tarragona i Empúries, la muralla romana d’Olèrdola “és de les més imponents de Catalunya”.(àudio)

Visites com les programades aquest diumenge contribueixen a posar en valor aquest important llegat present a Olèrdola de la Roma clàssica.(àudio)

A més de la muralla, també es troben a Olèrdola restes de la torre- talaia, situada al cim, que controlava també la costa;  o bé l’emblemàtica cisterna, excavada a la roca al segle II AC i que servia per emmagatzemar l' aigua de pluja, amb una capacitat de 350.000 litres. Al Conjunt monumental també hi trobem les restes de  la pedrera utilitzada per extraure la pedra per edificar la muralla i la talaia.

Des d’Olèrdola, els romans controlaven el territori, les vies de comunicació, la Via Heraclea, (posteriorment anomenada Via Augusta) i en especial l' accés cap a Tarraco, la capital de la Província Hispania Citerior.

 

Document Actions