Victoria Fernández defensa una mirada feminista a la novel·la romàntica durant l'acte de commemoració del 8M a Olèrdola
dilluns 13 març 2023
Es pot fer novel·la romàntica feminista i amb perspectiva de gènere. Aquesta va ser una de les idees centrals que va desenvolupar Victoria Fernández aquest dissabte al vespre, al Local Molantenc de Sant Pere Molanta, durant l’acte de commemoració del 8 de Març convocat per l’Ajuntament d’Olèrdola. Fernández, de 26 anys i de Daltmar, ha publicat recentment la novel·la romàntica “Syrah i les filles de la vinya”.
Durant la xerrada va defensar la funció social de la novel·la romàntica per l’entreteniment que ofereix. (àudio)
Perspectiva de gènere
Fernández va reivindicar que la novel·la romàntica és literatura i va contrastar la diferència de tracte que reben clàssics d’aquest gènere, com “La Celestina” o “Romeo i Julieta”, amb el tracte sovint pejoratiu que reben les novel·les de Megan Maxwell o Julia Quinn. Victoria Fernández també va desmuntar el concepte de “superwoman” , que exigiria a la dona tenir cura dels fills i de la casa, tot mantenint la carrera professional. Seguint aquestes exigències, la dona “faci el que faci” sempre és criticada .
Per detectar quan una novel·la té perspectiva de gènere, la jove autora va recomanar que se seguís el “test de Bechdel”, segons el qual una producció cultural incorpora aquesta perspectiva si inclou dos personatges femenins que parlen entre elles i, quan ho fan, el tema de conversa no és en exclusiva un home.(àudio)
El 2016, més de la meitat de pel·lícules nominades als Òscar no superaven aquest test. En la prolífica producció de Disney, un dels casos aïllats que supera el test de Bechdel és el de la pel·lícula “Brave”.
Fora dels ulls del patriarcat
A més de seguir aquesta perspectiva, Fernández també va defensar que calia sortir dels personatges estereotipats i “dels ulls del patriarcat”. Com a exemple d’això feia referència al personatge protagonista de la sèrie “Joc de Trons”, Daenerys, que tot i incorporar aquesta perspectiva de gènere segueix projectant una imatge estereotipada. Serien dones que “van a la guerra amb biquini”, com podria ser el cas de la guerrera de la sèrie Xena, de la superheroïna de Marvel “SuperWoman” o de l’icònic personatge de Leia a Star Wars.
En canvi, Fernández mostrava el personatge de Hanna, de la sèrie “Girls”, com a exemple de dona protagonista que surt dels estereotips. També va lloar que en el personatge de Juli, una dona transgènere a la sèrie “Eufòria”, no es reduís la seva personalitat a com havia fet la seva transició de gènere. Perquè el feminisme, va subratllar Fernández, és “transincloent”.
Fernández té clar que quan surts dels estereotips “sempre seràs criticada”. Per això animava a fer “el que us surti dels ovaris”.(àudio)
Jara Macabeu
La protagonista de “Syrah i les filles de la vinya” és la Jara Macabeu, una viticultora gitana que viu al Penedès d’inicis del segle XIX i que surt de l’estereotip. En la novel·la hi ha una “història d’amor i de desamor”, però la principal obsessió de la protagonista és la vinya.
Per conèixer més coses sobre la Jara Macabeu, Fernández recordava que aquesta setmana, el 19 de març, es convoca la presentació de “Syrah” a la llibreria “Tres tintes” de Vilanova, a les 12 del migdia. També es preveu una presentació a l’Abacus de Vilafranca, el 15 d’abril.
Format previ a la pandèmia
Recuperant el format previ a la pandèmia, després de la xerrada es va compartir a l’interior del mateix Local Molantenc un sopar de germanor. Abans de la xerrada de Victoria Fernández, regidores de l’Ajuntament( Marta Mestre, Anna Boada i M.Antònia Pajuelo) van compartir la lectura del manifest institucional del 8M. La presentació de Victòria Fernández la va fer Fina Lorenzo, que va protagonitzar la xerrada de commemoració del 8 de Març al municipi el 2020.
Escolta íntegre la xerrada de Victoria Fernández, clicant aquí
Escolta les entrevistes enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola en finalitzar la xerrada clicant aquí
23:10 del 08 de octubre de 2024