Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat

Us donem la benvinguda a la pàgina d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d'Olèrdola

 A continuació, hi trobareu continguts relacionats amb la igualtat i la diversitat de gènere, recursos per combatre la violència masclista i molt més! 

Calendaritzem les dates reivindicatives, que malauradament hem de tenir presents per aconseguir una igualtat a tots els nivells a la nostra societat : 

  • 8 de març. Dia internacional de la dona. Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Podeu consultar més informació
  • 17 de maig. Dia Internacional contra la LGTBIfòbia pel fet que en aquest dia del 1990, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va eliminar l’homosexualitat de la llista de les malalties mentals.
  • 28 de maig. Dia internacional per la salut de les dones. La història del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones es remonta al V Encuentro Internacional de Mujer y Salud a San José, Costa Rica, el maig de 1987. La intenció era fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, fent públiques les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les
  • 28 de juny. Dia per l'alliberament LGTBIDia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere.
  • 25 de novembre. Dia internacional per l'eliminació de la violència vers les dones. El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

 

RECURSOS: 

  • Serveis i oficines d'informació i atenció a les dones.

Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d'informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s'escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables. Per altra banda, el Servei d'Intervenció Especialitzada en violència masclista (SIE) ofereix informació, atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també a llurs fills i filles. 

Consulta per municipis el SIAD més proper. 

L’atenció telefònica de la línia 900900120 i de correu electrònic, 900900120@gencat.cat és un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones. 

Aquest Directori permet consultar les dades dels Recursos existents per a l’Abordatge de les violències masclistes a Catalunya. L’accés a aquestes dades es pot realitzar utilitzant les opcions de Cerca de recursos, o bé mitjançant l’índex de serveis. El Directori de recursos també inclou informació sobre protocols, ajuts i enllaços d’interès relatius a l’abordatge de les violències masclistes.

En aquest canal de Youtube,  hi trobaràs vídeos amb l'objectiu de difondre la importància i l’abast de la legislació catalana per a l’erradicació de les violències masclistes, en particular les modificacions introduïdes per la LLEI 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. També tenen una funció pedagògica, en el sentit d’aportar coneixement expert de manera senzilla i accessible, que es complementa amb un monogràfic amb articles curts de les entrevistades, publicat per la revista Idees. Enllaç al canal 

 

LECTURES 

En aquest espai et volem mostrar un conjunt d'articles, reflexions i estudis sobre com es construeixen les violències masclistes i llurs discursos, nous àmbits i noves violències, així com es poden enfocar cap al seu tractament, erradicació i control.

Us deixem amb el número 59, de la Revista IDEES, la publicació de pensament contemporani que edita el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya, sobre violències masclistes i polítiques públiques. 

 

Consulta el programa d'activitats que l'Ajuntament d'Olèrdola ha confegit en motiu del 25N - Dia internacional per l'eliminació de la violència vers les dones.

 

 

Document Actions