Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La revista escolar de l'escola de Sant Pere Molanta del mestre Josep Santaulària Ortiz

Josep Santaulària Ortiz va néixer el 1907 a Serós al Segrià. Després d’estudiar a la Normal de Lleida i passar per diferents escoles arribà a Sant Pere Molanta a les portes del curs 1934-1935.

Seguidor de la pràctica Freinet, va aplicar la metodologia del pedagog francès a l’aula i va impulsar l’elaboració d’una revista escolar amb els treballs i dibuixos del seus alumnes.

L’octubre de 1935 la Inspecció escolar va obrir un expedient als mestres d’Olèrdola per haver publicat uns textos redactats pels infants que, a parer seu, podien contenir idees extremistes.

Finalitzada la guerra, l’exili el portà a Mèxic amb 33 anys, esposa i dos fills. No va tornar a exercir la docència i sempre va tenir relació amb Sant Pere Molanta.

 El febrer de 1935 va aparèixer el primer número de l’escola de Sant Pere Molanta i al llarg dels dos cursos escolars es van publicar 15 números.

S’han localitzat diverses col·leccions d’aquesta revista. En un cas, es conserva, a més, un altra volum que inclou les revistes d’altres escoles que arribaven a Sant Pere Molanta. Són els dos volums que el propi Santaulària va conservar a l’exili i que un dia va decidir que retornessin al poble.

ACCÉS A LA GALERIA D'IMATGES QUE CONTÉ TOTS ELS VOLUMS DIGITALITZATS DE LA REVISTA LLUM

Document Actions