Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola congela impostos per cinquè any consecutiu i aprova un pressupost de 4 milions d’euros

Després de dos anys de reduccions, la tendència canvia i la xifra del pressupost torna a créixer

dimarts 18 novembre 2014

Amb els vots favorables d’ApO-PM i el posicionament contrari de CiU, aquest dilluns al vespre el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat el pressupost municipal i les ordenances fiscals pel 2015. Gràcies a l’augment de les previsions de recaptació per un increment de l’activitat econòmica, el pressupost puja prop de 300.000 euros respecte la xifra aprovada per aquest 2014 i se situa en els 4.029.000 euros. Després de dos anys de reduccions, la tendència canvia i el pressupost es torna a situar en nivells similars als de fa tres anys.

La despesa de personal es manté i el capítol 2, dedicat a contractes de serveis i subministraments, pot pujar un 8’75%. Dos dels apartats que més pugen del pressupost són les transferències en suport a les entitats, que augmenten un 11%, i les inversions reals, que s’incrementen un 50%. Josep Tort, alcalde d’Olèrdola i regidor d’hisenda, recorda que actualment l’Ajuntament té una situació molt sanejada, amb un 17% d’endeutament, molt per sota del 75% que fixa com a límit la llei. Tort va recordar que ApO va assumir la responsabilitat del govern municipal amb un endeutament del110%.

Josep Tort posava l’accent en què el pressupost garantia “el manteniment dels serveis i augmentar el suport a l’activitat ciutadana sense apujar impostos”.

L’alcalde també va explicar que són uns pressupostos de “transició” tenint en compte que a mitjans de l’any que ve hi ha eleccions municipals, deixant marge de maniobra pel govern escollit als comicis.

El portaveu del grup municipal de CiU, Josep Maria Sánchez, va assenyalar que no podien aprovar un pressupost en el que no hi havien participat. CiU va criticar que el pes de la partida de personal suposi un terç del pressupost i va reclamar que la participació en l’elaboració del pressupost s’obrís més enllà de l’assemblea d’ApO perquè l’alcalde “ho era de tots els olerdolencs”.

En el debat de les ordenances fiscals, l’equip de govern va subratllar que per cinquè any consecutiu es congelaven els impostos. Pel que fa a les taxes, es recordava que el seu import es fixa contemplant els costos dels serveis. La taxa d’escombreries pujarà un 3’15% per l’impost que aplica la Generalitat d’entrada a abocador. La taxa de l’aigua puja en el tram de grans consums i empreses, amb un 3%, deixant la resta de trams sense variar. La taxa d’escoles bressol puja un 5%, malgrat els costos obligarien a que l’increment fos molt superior.

Precisament aquest augment de la taxa d’escola bressol va ser un dels punts que va al.legar CiU per votar contra les ordenances fiscals, valorant que no era curós i suposava augmentar les dificultats d’accés. Sánchez recordava que la puja arriba després de que l’edifici de l’escola bressol de Sant Pere ha hagut de tancar aquest curs.

L’alcalde anunciava que el govern municipal està treballant en una ordenança que estableixi la taxa de l’escola bressol en funció de la renda familiar.

Una de les novetats de les ordenances fiscals és que es simplifiquen els tràmits per a petites obres, la qual cosa suposa una rebaixa del 15% per a l’usuari, que només haurà de fer una comunicació prèvia. També es crea una taxa per pintar guals.

El ple d’aquest dilluns també va comportar l’aprovació de la plantilla i la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament, amb el vot en contra de CiU. S’introdueixen les modificacions de canviar una plaça vacant d’administrativa per una d’auxiliar i es requalifica a la baixa una plaça vacant en la brigada.

Un altre acord va ser  modificar el pressupost d’aquest 2014, a partir de certificar que el preu de la urbanització del carrer Major havia estat de 52.000 euros, quan la valoració inicial era de 130.000.

Per unanimitat es va aprovar de manera definitiva l’expedient per expropiar els terrenys necessaris per a fer la rotonda d’accés al nucli de Moja, recollint les al·legacions dels propietaris afectats.

En el torn d’informacions de les regidories, des del Goverm municipal es va recordar que es van oferir els tres locals que són seu electoral habitual a Olèrdola per al procés participatiu del 9N , però que la Generalitat va optar per assignar només La Xarxa de Moja com a únic espai al municipi per poder votar aquest diumenge.

 

Olèrdola, 4 de novembre de 2014

 

 

Document Actions