Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola congela impostos sense rebaixar subvencions ni serveis

El ple aprovava l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència i Juanma Samblás prenia possessió com a nou regidor

dijous 07 novembre 2013

En una densa sessió celebrada aquest dimarts al vespre, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat les ordenances fiscals i el pressupost pel 2014, amb els vots a favor d’APO-PM i el vot en contra del grup de CiU. A l’hora d’explicar la proposta d’ordenances, Josep Tort, alcalde d’Olèrdola i regidor d’hisenda, destacava que per quart any es congelaven els impostos. L’única excepció és l’impost de vehicles en aquells cotxes de major potència. Tot i així, només se’ls imputa un 1’2% de puja equivalent a l’IPC. Pel que fa a les taxes, a proposta de la Mancomunitat, s’aplica un increment del 5% en la de recollida de brossa, mentre que en la de l’aigua es mantenen els imports en el tram de consum majoritari i es puja a partir dels consums més elevats. L’alcalde explicava que es congelen impostos que afecten a tothom, com l’IBI, perquè “no es volia incrementar la pressió fiscal”

Una de les novetats en els tributs pel 2014 és que per l’autorització de llicències especials per activitats amb ànim de lucre, es cobrarà les despeses de tramitació de l’expedient. També el cost per hora dels agents municipals, en cas de requerir-ho l’activitat.

Des del grup municipal de CiU, el seu portaveu, Josep Maria Sánchez, exposava que votaven en contra perquè no havien participat en l’elaboració de la proposta. També qüestionava que congelar impostos signifiqués no augmentar la pressió fiscal, perquè el poder adquisitiu dels veïns ha disminuït. Des de CiU s’insistia de nou en reclamar un replantejament del sistema de recollida porta a porta perquè entenen que suposa un greuge comparatiu amb els nuclis que no tenen aquest sistema de recollida. Des del govern es va recordar que l’estalvi del porta a porta repercuteix en tot el municipi. També s’afegia que cada any és més car portar la brossa a l’abocador.

D’altra banda, el pressupost també es va aprovar amb els vots a favor d’ApO-PM i el vot en contra de CiU. Puja a 3 milions 834 mil euros, la qual cosa suposa prop d’un 5% menys que la xifra aprovada per aquest 2013. Amb tot, l’alcalde destacava que s’havia assolit no incrementar la pressió fiscal, mantenir els serveis que presta l’Ajuntament i no baixar el suport que reben les entitats a través de subvencions. Això havia estat possible en bona part gràcies a la “racionalització de la despesa”. Una de les novetats rellevants és la introducció d’una partida inicial de 25 mil euros per subvencionar les empreses que contractin a veïns d’Olèrdola en situació d’atur.

En el capítol de personal, Tort explicava que s’assolia una rebaixa de 30mil euros per disminucions en partides com el complement de productivitat als treballadors o estalvis en aportacions als regidors. En despesa corrent l’estalvi se situa entorn els 95 mil euros.

Des del grup municipal de CiU es va subratllar que no s’havia participat en la proposta i es va defensar que els 34.000 euros previstos per a pagues de productivitat dels treballadors tinguessin un altre destí. CiU també considerava que els pressupostos expressen que estan “aturades les inversions reals”.

Des del govern es va posar l’accent en què les inversions s’havien fet en millores que permetien estalvis, com l’enllumenat. L’alcalde apuntava que, quan hi hagi l’assignació de fons de la Diputació i de la Generalitat, es finançarien els projectes sol.licitats.

El ple s’iniciava amb la pressa de possessió com a nou regidor d’ApO-PM de Juanma Samblás, després de la renúncia d’Artur Santacana. L’alcalde li donava la benvinguda i li desitjava sort, tot recordant la gran tasca a favor del municipi que havia realitzat Santacana.

Amb l’abstenció de CiU, es van aprovar les contribucions especials per a completar l’urbanització del carrer Major de Sant Miquel. Per unanimitat, es va aprovar l’ordenança que regula la concessió de llicències per a l’ús d’armes de quarta categoria.

En l’apartat de mocions, a proposta del grup local de l’Assemblea Nacional Catalana, s’aprovava per una àmplia majoria l’adhesió d’Olèrdola a l’Associació de Municipis per la Independència(AMI). Van votar a favor els 5 regidors de CiU i 4 dels 6 d’ApO-PM. Juanma Samblás es va abstenir i Eva Ruiz va votar en contra.

Per unanimitat es va aprovar una moció a favor de la sobirania fiscal que suposava esmenar una d’anterior presentada per CiU. En el text s’expressa el recolzament de l’Ajuntament a la sobirania fiscal que pugui exercir la Generalitat. Per unanimitat també es va aprovar una moció de suport als treballadors de Ceràmiques del Foix. Eva Ruiz, regidora de Sanitat, aprofitava l’apartat d’informacions de les regidories per a anunciar que aquesta setmana es reprèn el servei presencial de metge al consultori mèdic de Sant Miquel. Per falta de personal, ara cada setmana els dimecres al matí s’alternarà el servei d’infermeria i la consulta del metge.

Olèrdola, 7 de novembre de 2013

Document Actions