Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola rebaixa l’IBI un 4% pel 2013

És el punt més rellevant de les ordenances fiscals per l’any que ve, aprovades aquest dilluns amb el vot en contra de CiU

dijous 15 novembre 2012

 

L’Impost de Béns Immobles(IBI) que hauran de pagar els veïns d’Olèrdola l’any 2013 es reduirà en un 4% respecte la quota aplicada aquest any. Aquesta és la modificació més important de les ordenances fiscals d’Olèrdola pel 2013, aprovades aquest dilluns al vespre en un ple extraordinari de l’Ajuntament.

El regidor d’Hisenda, Artur Santacana, va diferenciar entre impostos i taxes. En el cas d’impostos com l’IBI, s’havia decidit des de l’equip de govern mantenir o reduir els imports. Pel que fa a les taxes, els preus establerts intenten tendir a cobrir el 100% del cost del servei, tal i com marca la normativa, per bé que encara hi ha aportacions directes de l’Ajuntament.

L’impost de vehicles de tracció mecànica puja un 3%. La taxa de la brossa augmenta en un 8%, en bona part per la pujada de l’IVA, mentre que la taxa per subministrament d’aigua té un tractament diferenciat segons els consums. En el primer tram, que garanteix el consum promig d’una família, es manté el preu. En la resta de trams, per gravar els consums excessius, la puja mitjana és d’un 30%. El govern municipal també ha recordat que s’han pogut mantenir aquests criteris malgrat el preu de l’aigua que subministra ATLL hagi pujat un 70%. Olèrdola també és l’únic municipi de l’entorn que ha decidit no reduir la quantitat d’aigua inclosa en el primer tram de consum, el més bonificat i el que afecta de manera majoritària als veïns.

Altres modificacions que inclouen les ordenances fiscals pel 2013 són que els preus que es cobren de brossa als portals buits es redueixen en un 67% i que es contempla la possibilitat de fraccionar el rebut de brossa en dos pagaments.

Josep Tort, alcalde d’Olèrdola, ha subratllat que la baixada de l’IBI en un 4% suposa un estalvi major pels veïns que l’import que els comportarà la puja de la taxa de brossa. L’alcalde també ha posat l’accent en què Olèrdola havia estat l’únic municipi de Catalunya que aquest 2012 va deixar sense efecte la puja de l’IBI decidida inicialment per l’Ajuntament, per així  pal·liar l’increment del 10% imposat per l’Estat.

El grup municipal de CiU va votar en contra de les ordenances fiscals, considerant que l’esforç de l’equip de govern “no era suficient”, segons assenyalava el portaveu d’aquest grup municipal, Josep Maria Sánchez.

El ple també va acordar, amb el vot en contra de CiU, una modificació de pressupost que inclou variar la distribució de partides del capítol de personal, fins a 56.000 euros, perquè els treballadors rebin un complement de productivitat. Josep Maria Sanchez interpretava que s’encobria així el pagament de la paga extraordinària de Nadal que retallava el govern central.

El govern va aclarir que aquest complement de productivitat es va aprovar el desembre de 2011, mesos abans del decret Rajoy, que és d’abril de 2012. També es va precisar que aquest import no es podia dedicar a altres opcions “més necessàries per l’economia local” , tal i com demanava CiU, perquè el mateix decret del govern central impedia aquest traspàs de partides de diferents capítols.

Després d’un tens debat, amb el vot en contra de CiU es va prendre l’acord de que els regidors no cobrarien per l’assistència al ple extraordinari del passat 11 d’octubre. El govern municipal va demanar disculpes a l’oposició perquè prenien una decisió que els afectava sense consultar-los, però entenien que “era la única forma de fer complir el criteri de no cobrar per un ple que no consideraven necessari”. El govern també va fer notar que CiU mentia quan afirmava que l’equip de govern costava 85.000 euros anuals i va recordar que l’alcalde només cobra la part proporcional del que perd per la reducció de jornada al seu lloc de treball. Josep Maria Sánchez després matisava que els 6 regidors d’APO-PM costaven 80.000 euros anuals, mentre que els 5 de CiU 9.000. Artur Santacana va destacar que, llevat del cas de l’alcalde, tots els regidors del consistori cobren per assistència a reunions de Junta de Govern i plens i va convidar al portaveu de CiU a que comprovés l’estat final d’execució del pressupost per a veure com les xifres que havia dit no eren exactes.

En el ple , també es va anunciar que l’alcalde renunciava a cobrar la paga extra de Nadal. Tot i que la retallada decidida per l’Estat no afecta als sous dels càrrecs electes, l’alcalde ha pres la decisió de renunciar a aquesta paga  en solidaritat amb els treballadors municipals, amb la voluntat d’estudiar la fórmula perquè aquest import es destini a serveis socials.

El proper ple ordinari també ha de comportar que s’aprovi una proposta d’acord per rebutjar el projecte traslladat per l’Agència de Residus de Catalunya de restaurar l’antiga pedrera de Can Sogas amb bales de rebuig. CiU també ha anunciat que en el proper ple ordinari presentaria una moció proposant que Olèrdola es declari territori català lliure, incloent la penjada de l’estelada a la façana de l’Ajuntament.

Olèrdola, 13 de novembre de 2012

 

 

 

 

Document Actions