Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La reducció d’ingressos i no apujar impostos condicionen el pressupost municipal d’Olèrdola

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat un pressupost de 4 milions 56 mil euros pel 2013

dilluns 07 gener 2013

En sessió celebrada aquest divendres 28 de desembre, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat  un pressupost municipal pel 2013 de 4 milions 56 mil euros. Tal i com resumia el regidor d’Hisenda, Artur Santacana, el pressupost té el propòsit “d’adequar l’estructura de despeses amb l’estructura d’ingressos”, tenint en compte l’actual context econòmic, la voluntat del govern municipal de no apujar impostos  i la considerable baixada d’ingressos que s’ha anat acumulant en els darrers anys. Una de les dades que més bé il·lustraria aquesta disminució dels recursos disponibles per l’Ajuntament és que el pressupost municipal ha baixat en un milió d’euros des de l’any 2008.

Dels continguts del pressupost pel 2013, Santacana ha destacat que hi ha una davallada d’ingressos de 150.000 euros. Les amortitzacions de places de personal i l’externalització de la gestió de les llars d’infants han provocat que el capítol de personal es reduís un 20%. Les mesures d’estalvi fan que el capítol de bens i serveis s’incrementi només en 77.000 euros, malgrat incorporar ja en aquest apartat tota l’anualitat de les escoles bressol. L’import global previst per transferències a entitats es redueix un 7’5% i es contempla una inversió de 150.000 euros per a seguir finançant les millores en l’enllumenat del municipi. Una de les novetats és la creació d’un fons de contingència, amb més de 166.000 euros, que ha de garantir l’equilibri pressupostari en cas de que no es compleixin totes les previsions d’ingressos.

La reestructuració del capítol de personal explicaria l’equilibri del pressupost, aprovat amb els vots favorables d’ApO-PM i el vot en contra de CiU. En aquest àmbit, en el mateix ple i amb l’oposició de CiU, es va procedir a amortitzar una plaça de delineant-inspector, requalificar-ne una altra de conserge-monitor i estructurar la polivalència d’arquitecte i enginyer tècnic. Josep Tort, alcalde d’Olèrdola, destacava que hi ha mesures que “no fan cap gràcia d’adoptar, però estem obligats a fer-ho” per garantir de nou l’equilibri pressupostari i evitar apujar impostos.

El portaveu del grup municipal de CiU, Josep Maria Sánchez, lamentava que no s’hagués buscat una solució negociada per a les modificacions de la plantilla. Pel que fa al pressupost, Sánchez preveu que si se seguia amb una morositat del 10% , no hi hauria cap inversió i sí tensions de tresoreria. Amb tot, la previsió de dedicar un 3% a inversions Sánchez la considera  “ una ofensa pels veïns del municipi”.

Josep Tort va fer notar que els municipis estan patint l’endarreriment en les convocatòries dels programes d’ajuts que financen inversions, com el PUOSC, Xarxa Barcelona o el Feder. Des del Govern es recordava que això podria fer variar el capítol d’inversions durant l’any, però s’advertia que s’ha de ser “cada vegada més autosuficients i ser estrictes en fer les inversions que es puguin pagar”.

El ple també va aprovar, amb el vot en contra de CiU, una modificació del pressupost de 2012 per valor de 273.00 euros, destinats a amortitzacions anticipades de crèdit. També es va donar compte de que Olèrdola se suma al recurs conjunt que els municipis presenten per reclamar que la concessionària d’autopistes, ACESA, pagui l’IBI. El ple també va formalitzar la renuncia de l’alcalde  a cobrar la paga extra de Nadal. La decisió es pren en  solidaritat amb els treballadors municipals, que han patit aquesta mesura per imposició del govern central.

Amb l’abstenció de CiU, un altre dels acords va comportar que es desestimés el recurs de reposició presentat contra la decisió d’eliminar de la plantilla municipal les places de les treballadores de les llars d’infants.

El ple també va aprovar, per unanimitat, una moció contra l’esborrany de la llei orgànica de qualitat educativa, l’anomenada llei Wert. Amb el vot favorable dels dos grups municipals, també es va aprovar en el ple una declaració institucional de rebuig a la instal·lació d’un dipòsit de bales de rebuig a Can Sogas.

 

 

 

Olèrdola, 29 de desembre de 2012

 

Document Actions