Presentació del projecte
Prenem el nom de Mir Geribert, senyor de Olèrdola, la ciutat del Penedès, i del seu temps —a l’alba de la construcció de Catalunya— amb la pretensió que es parli, conversi i conegui la seva figura i obra perquè sens dubte aquest personatge, amb l’èpic títol de Príncep d’Olèrdola, deu ser el mite històric més rellevant del territori penedesenc. I fent-lo extensió al mite, pretenem parlar, conversar i fer conèixer el territori, el Penedès: les quatre comarques que el conformen, el Baix i l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia. Territoris que, durant molts anys, van ser una sola regió i que avui, superades per l’actualitat les territorialitzacions provincials, reclama la seva unitat històrica per poder endegar un futur de prosperitat social, cultural, econòmica i política.
Mir Geribert, el mite, que un temps es proclamà Princep d’Olèrdola, amb senyoratge sobre la major part del territori penedesenc, aporta una excel·lent oportunitat per donar a conèixer la regió, vegueria o comarca; en definitiva el país, les seves possibilitats i la seva realitat actual.
Per què aquest mite i no un altre? Al llarg dels segles la història i les diverses conjuntures polítiques han trossejat la unitat del Penedès històric en corregiments, províncies (Barcelona i Tarragona), en comarques, i últimament en regions o àrees metropolitanes. Aquestes accions han debilitat el sentiment de pertinença al Penedès històric, l’han afeblit i, fins i tot, l’han fet desaparèixer entre alguns sectors. El territori ha suportat aquesta fragmentació i en l’actualitat no manté cap fenomen, ni geogràfic ni històric que atenyi per igual a totes les comarques penedesenques, més enllà de la celebració a la manera del país de la festa popular. Mir Geribert, Princep d’Olèrdola és, en aquesta circumstància, un vell mite heroic que, sense ser “natural” en cada una de les quatre comarques, no els és aliè a cap d’elles, ja que pronunciant-se com a Princep de l’històric territori penedesenc, proporcionà a l’actual territori una causa heroicollegendària.
Aquesta unitat reclamada no ho és tan sols per projectar-se en l’àmbit emotiu i cultural (que poden ser els que més n’han mantingut la consciència), sinó que es projecta a l’àmbit econòmic i politicoadministratiu. Una unitat que reclama la necessitat de concretar-se en nivells de comunicacions i serveis. I això per no acabar transformats en un territori subsidiari dels dos espais metropolitans —a un costat i altre— de Tarragona i Barcelona, que tenen necessitat d’ampliar el seu espai vital.
Coneixem que hi ha una feina política a fer, administrativa, logística, econòmica, que no és la que ens proposem nosaltres, perquè ja existeixen els seus legítims promotors, els dirigents socials, polítics i econòmics.
Nosaltres ens proposem parlar i fer parlar del nostre territori, el Penedès històric, a partir de dues realitats existents ben evidents i palpables, fàcils d’advertir i divulgar: una, la mil·lenària ciutat d’Olèrdola, un tresor historicoarqueològic per explotar, centre històric i ben visible del territori; i dues,: el mite del Princep d’Olèrdola, un heroic personatge històric amb una alta càrrega de dramatisme i emotivitat, càrrega que creiem susceptible de poder fer-la arribar a un ampli sector de la població del territori i de la resta del país, arbitrant programes i activitats a través de mitjans de comunicació i informació: TV i altres mitjans audiovisuals, premsa, literatura, i de l’educació i formació. També proposant-la com un motiu de lleure cultural i de turisme de caràcter familiar.
Organitzen:
Col·labora:
Amb el suport de:
02:13 del 12 de setembre de 2024