Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Olèrdola, el bressol del Penedès

El municipi d'Olèrdola, inscrit dins d´un territori muntanyós, està situat a uns 50 km al sud-oest de la ciutat de Barcelona. La superfície total és d'uns 30 Km2 i l'alçada va des dels 180 metres fins a una cota màxima de 465 metres (el Puig de l´Àliga), amb una altitud mitjana de 280 m. 

Municipi de la província de Barcelona, es situa a pocs quilòmetres al sud de Vilafranca del Penedès i pertany a la comarca de l´Alt Penedès, limitant amb els vessants occidentals del massís del Garraf. 

Olèrdola té quatre pobles històrics: Moja (principal nucli de població), Sant Miquel d´Olèrdola (bressol de les primeres arrels històriques de la comarca), Sant Pere Molanta (eix de l´impuls industrial del municipi) i Viladellops, així com nuclis de més recent urbanització Daltmar i Can Trabal, a més de les barriades (Can Torres, Rectoria, La Serreta, Can Segarra, Can Moles, les Planes, el Sepulcre, la Font, Can Ferran...) i força masies disperses. 

La varietat de perfils dels assentaments, les barriades, les masies, el paisatge de vinyes, les masses forestals trencades pels característics fondos, la sinuositat dels camins, les runes, les coves i els nombrosos vestigis del passat, doten al paisatge olerdolenc d'una gran vistositat. 

Des de la prehistòria i, posteriorment, ibers, romans i cristians, han vingut ocupant la plataforma rocosa del turó de Sant Miquel, i el seu entorn més proper, tot aprofitant la estratègica situació de l'indret pel control de la plana penedesenca, i la defensa natural que ofereixen els penya-segats. Això fa que Olèrdola disposi de força elements inclosos en l'Inventari de Bens Culturals. A més, potser l'element més característic del municipi, el Conjunt Monumental d'Olèrdola, esdevé l'element inequívoc de l'empremta històrica que tots aquests pobles han deixat en el nostre municipi al llarg de tot aquest temps. Actualment el Conjunt Monumental és gestionat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya, que compta amb una seu permanent al Municipi i que ofereix a tots els visitants, una excel·lent visió històrica d'aquest entorn. 

Olèrdola és un bon indret per gaudir del contacte amb la natura i apreciar la bellesa dels espais oberts: boscos, fondos, les coves, les fonts i les vistes pintoresques que ofereix un territori força accidentat, per la part est del terme municipal fronterera amb el Garraf, i molt diferenciada de les planes vitivinícoles més properes a Vilafranca del Penedès. A Olèrdola s'hi ubica el Parc Natural del mateix nom, que està gestionat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquest parc natural, juntament amb el Parc del Garraf, conforma l'estribació sud-oest de la Serralada Litoral Catalana. Aquest espai natural està emparat legalment per un pla especial de protecció promogut per la Diputació i aprovat definitivament l'any 1992.

Així mateix, hi ha moltes altres coses que hom pot visitar si decideix descobrir Olèrdola. El municipi disposa de múltiples llocs d'interès històric, de magnífics cellers i empreses, d'una forta vida comercial i d'un patrimoni humà que es reflecteix en les festes i tradicions de la nostra gent.

Així doncs, a través d'aquestes pàgines us convidem a descobrir l'immens patrimoni cultural, històric, humà i ambiental que podeu trobar si veniu a conèixer  el nostre municipi, el bressol del Penedès.  

Benvinguts i benvingudes a Olèrdola!

 

Vídeo promocional - #Penedèspuraemoció from Punt TV Comunicació Audiovisual on Vimeo.

Document Actions