Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’elabora una ruta per conèixer arbres centenaris i singulars d’Olèrdola

El vilafranquí Manel Córdoba, autor del treball, fa una crida per conservar aquest patrimoni
Els ters pins de Moja, un dels punts que es destaquen
Els ters pins de Moja, un dels punts que es destaquen

dimecres 26 febrer 2014

Un dels elements que formen part del ric patrimoni natural d’Olèrdola són els arbres singulars i centenaris existents al terme municipal. Gràcies a la feina de recerca del vilafranquí Manel Córdoba, s’han identificat i inventariat més d’un centenar d’aquests exemplars excepcionals. En la seva majoria són alzines, roures i oliveres, però també hi ha casos emblemàtics de pins.

Resseguint la presència d’aquests arbres, Manel Córdoba ha elaborat una ruta pel municipi, tal i com ha fet també amb els casos de Vilafranca, els Monjos i Pacs. S’espera que el material acabi sent editat en forma de llibre, però de moment Córdoba ja l’ha donat a conèixer a l’Ajuntament. Una desena d’aquests arbres seran senyalitzats en el nou mapa turístic que està elaborant l’Ajuntament d’Olèrdola, recollint elements patrimonials d’interès presents arreu del municipi.

Manel Córdoba explica que entre els exemplars més destacats hi ha l’azina de ca l’Esperanceta, els tres pins de Moja o bé les centenàries alzines i roures al barri de La Font de Viladellops. (àudio)

A Mas Rabassa es va inventariar una alzina de 4’50 metres de circumferència, la qual cosa equivaldria a una antiguitat de prop de 400 anys. Malauradament, en una visita recent Córdoba ha comprovat com aquesta alzina no s’ha pogut conservar. (àudio)

Alguns dels arbres recollits per la seva singularitat estan dins de jardins particulars, com és el cas d’un pi monumental al carrer Major de Sant Miquel. Córdoba feia una crida a que els veïns comuniquessin els arbres singulars que coneguessin. També considera que els ajuntaments han de vetllar per la conservació d’aquests arbres.(àudio)

La proposta de recorregut de Córdoba s’iniciaria a l’olivera del Corral Nou, a la Serreta, que té dos peus i una circumferència de 3 metres, per continuar a Mas Rabassa, el torrent de Cal Pastor, Can Trabal, Viladellops, Sant Miquel, Les Planes, Moja i el camí de Daltmar.

Manel Córdoba és conegut com “el Manel de les fonts”, pel seu incansable treball de recopilació de fins a 1.200 fonts al Penedès. La recerca va ser recollida en dos llibres. Fa dos anys també va elaborar una ruta per les pedreres d’Olèrdola.

Escolta l'entrevista a Manel Córdoba, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions