Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rutes pel Patrimoni d'Olèrdola

Són un conjunt de rutes i/o visites guiades per descobrir el Patrimoni d'Olèrdola. Tot sovint, permeten conèixer espais que habitualment no són visitables. T'apuntes?

Capçalera 2024

 

 

28 D’ABRIL, MOJA    

Aquesta visita guiada pel poble de Moja està articulada al voltant de quatre elements destacats del patrimoni del poble. El Celler Cooperatiu, una Catedral del Vi creada per Cèsar Martinell, ens relata les vicissituds de la societat a l'inici del S.XX a Olèrdola. També visitem la capella romànica de Sant Cugat, propietat del monestir de Sant Cugat del Vallès que data del S.XII i conté tots els elements arquitectònics del romànic català, i l’Església Parroquial de Sant Jaume de Moja. Finalment, coneixerem la Torre medieval de la població, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Hora i lloc de trobada: 11h al Celler Cooperatiu (C/del Sindicat s/n).

 

26 DE MAIG, RUTA PEL PARC NATURAL D'OLÈRDOLA 

 Aquesta ruta de senderisme guiada per la Muntanya d’Olèrdola permet que els visitants coneguin la identitat del municipi.

L’inici de la Ruta pel Parc Natural és al Conjunt Monumental d’Olèrdola per anar baixant al Fondo de la Seguera i descobrint al seu pas la flora i fauna de la zona, algunes barraques de pedra seca, fonts, forns de calç, un mil·liari Romà, etc. Aquesta ruta de 5,30 km ens permetrà gaudir d’un paisatge de bosc i natura i oferirà unes vistes excel·lents del Penedès, Montserrat i el Mediterrani. 

Hora i lloc de trobada: 10:30h al Conjunt Monumental d'Olèrdola (C/ Castell d, BV-2443, Km. 2).

 

2 DE JUNY, DE ROMA A OLÈRDOLA     

Aquesta visita guiada permet descobrir de forma gratuïta el Conjunt Monumental d'Olèrdola, centrant-nos especialment en la petjada que la civilització romana ha deixat a Olèrdola. Coneixerem de primera mà la muralla, la cisterna, la talaia i la pedrera que es troben en el Conjunt Monumental. 

Hora i lloc de trobada: 11h al Conjunt Monumental d’Olèrdola (C/ Castell d, BV-2443, Km. 2).

 

22 DE SETEMBRE, SANT PERE MOLANTA

Aquesta visita guiada ens portarà a recórrer el poble de Sant Pere Molanta i el seu entorn. Visitarem el mil·liari romà i les tombes visigòtiques que es troben pròximes a l’Església de Sant Pere Molanta. Visitarem aquest edifici del s. XVIII i gaudirem de la talla de fusta de Josep Maria Camps, company d’Antoni Gaudí. 

Ens dirigirem a la Masia Fontallada de Can Torres (datada l’any 1742) i ens permetrà entendre la vinculació històrica del territori amb la cultura vitivinícola. Finalment, pujarem al Castellot de la Barquera, on podrem veure les restes històriques del castell medieval i gaudirem d’una bona panoràmica del Penedès.

Hora i lloc de trobada: 10:30h a l'església de Sant Pere Molanta.

 

OCTUBRE (DATA A CONCRETAR), SANT SEPULCRE

Aquesta visita guiada ens permetrà conèixer l’Església romànica del Sant Sepulcre, l’única església de planta circular del Penedès i considerada Bé Cultural d’Interès Nacional. Va albergar una seu d’un priorat de canonges militars de l’Orde del Sant Sepulcre fins el S.XV i destaca per les pintures murals romàniques del S.XI descobertes el 1954. Són excepcionals per diversos motius; la gran majoria de pintures romàniques descobertes daten del S. XII i XIII i aquestes son anteriors, i per això d’un traç més rural i primitiu, i perquè en el context del Penedès, hi ha molt poques esglésies amb pintura romànica. La seva interpretació és dubtosa, però semblen recollir la temàtica del judici final i un possible Sant Sopar.

Aquesta visita que té com a objectiu posar en valor l’originalitat de l’arquitectura i els murals que conté ens permetrà  conèixer l’inici de la història medieval del Penedès fins a la història del marquès d’Olèrdola i alcalde de Barcelona, Francesc de Paula Rius i Taulet.

Hora i lloc de trobada: 3 sessions de màxim 20 persones (10h, 11h i 12h) al barri del Sepulcre, Sant Miquel d'Olèrdola.

 

 17 DE NOVEMBRE, VILADELLOPS

Aquesta visita guiada ens permetrà conèixer el patrimoni immoble històric de Viladallops, un alou medieval amb una església i torre de defensa que s’ha convertit en un poble. Visitarem l’Església romànica de Sant Joan de l’Orde de Malta, la torre de Viladellops i la història de la família Desvalls, una nissaga de la noblesa catalana documentada des de l’època medieval i amb un paper rellevant per la Història de Catalunya. El Museu de la família Desvalls conté més de 4500 pergamins que acrediten i també es visita el celler de Viladellops, de la seva propietat que data del S.XIX. 

Hora i lloc de trobada: 11h a l'església de Viladellops.

_______________________________________________________

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:
Totes les visites són gratuïtes.
Cal fer inscripció prèvia a través de l'email: turisme@olerdola.cat. Cal rebre confirmació de la reserva. Places limitades.
Hora de trobada: consulteu en cada cas (es prega puntualitat)
Lloc de trobada: consulteu en cada cas.

Organitza: Ajuntament d'Olèrdola

Document Actions