Procés de la consulta pública prèvia a l'aprovació d'una ordenança reguladora en situació de sequera

Consulta pública prèvia sobre la necessitat i oportunitat d'aprovació d'una ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera

En compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), s'ha de realitzar una consulta pública prèvia a l'elaboració d'un projecte o avantprojecte de norma amb rang de llei o reglament. En aquesta consulta, l'Administració competent, en aquest cas l’Ajuntament d'Olèrdola, sol·licitarà l'opinió dels ciutadans, entitats i organitzacions més representatives que podrien veure’s afectats per la futura norma. La consulta ha de servir per obtenir informació sobre diversos aspectes relacionats amb l’ordenança, com són:

  • Els problemes que es volen resoldre amb la norma.
  • La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
  • Els objectius que persegueix la norma.
  • Les possibles alternatives reguladores i no reguladores a la proposta.

Problemes que es pretenen resoldre amb la iniciativa

A través de l'Acord GOV/1/2020, la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, el qual té com a objectiu regular les actuacions en episodis de sequera i establir les mesures per a la reducció del consum d’aigua i fomentar-ne l’estalvi. Aquest pla defineix les responsabilitats de les administracions locals en la implementació i el compliment de les mesures establertes per cada fase de sequera. Entre aquestes responsabilitats, destaca la capacitat de control i sanció davant d'incompliments.

Tot i això, la normativa municipal actual no aborda específicament les situacions derivades de la sequera, especialment pel que fa al règim sancionador. No existeixen instruments legals locals que regulin els episodis de sequera de manera eficaç. En resposta a aquesta situació, l'Agència Catalana de l'Aigua ha començat a redactar una ordenança tipus, que haurà de ser adaptada a les necessitats i particularitats de cada municipi.

Per això, es proposa iniciar els tràmits per aprovar una ordenança municipal a Olèrdola que reguli la gestió de les situacions de sequera i les mesures que caldrà adoptar durant aquests períodes.

Necessitat i oportunitat per a la seva aprovació

L'actual situació climàtica i la declaració d'emergència per sequera a la ciutat han posat de manifest la necessitat urgent d’adoptar mesures efectives per garantir l'estalvi d’aigua. El Pla especial d'actuació en situació de sequera, que regula aquestes mesures a nivell general, exigeix que els municipis compleixin amb les directives establertes. Així, la manca d’una normativa local específica per gestionar aquests episodis i establir un règim sancionador fa evident la necessitat d’aprovar una ordenança municipal.

Aquesta norma reguladora esdevé, per tant, una eina imprescindible per garantir la gestió eficaç de l’aigua durant les situacions de sequera i per donar suport al compliment de les mesures d’estalvi que el Pla de la Generalitat ja estableix.

Objectius de la norma

L’objectiu principal de l'ordenança és establir una regulació clara sobre els usos de l’aigua en les situacions de sequera a Olèrdola, establint un marc legal que permeti garantir el servei públic d’abastament d’aigua potable i fomentar l’estalvi d’aigua en aquests períodes d’emergència. A més, es preveu l’establiment d’un règim sancionador per a aquells que incompleixin les mesures regulades, amb l'objectiu de garantir el compliment de les normatives establertes.

Possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries

Després d'una avaluació detallada de les alternatives, es considera que no hi ha cap altre mecanisme o solució alternativa, reguladora o no, que pugui oferir una resposta immediata i eficaç davant de les disfuncions actuals en la gestió de la sequera. L'única via viable és establir una normativa clara i concreta que reguli els usos de l’aigua en aquestes situacions.

Podeu consultar aquest procés participatiu en la web d'Olèrdola Participa.

 

T'interessa

Subscriu-te a la nostra newsletter